ZABRINUTA MAMA IZ POTOČKE ULICE U KRIŽEVCIMA Je li problem staviti znak ili ležeče policajce?

13. rujna 2018. Autor: prigorski.hr Križevci ZABRINUTA MAMA IZ POTOČKE ULICE U KRIŽEVCIMA Je li problem staviti znak ili ležeče policajce?

ilustracija


Roditelji djece Potočke ulice u Križevcima sa strahom prate odlazak svoje djece prema školskim klupama. Naime, automobili ulicom svakodnevno voze više od 100 km/sat. Kontaktirali su našu redakciju, a razgovarali smo s jednom mamom koja je ipak željela ostati anonimna.

djeca promet

-Najviše me je strah dok mi dijete ide doma iz škole po nogostupu, ali sva djeca idu pješke. Djeca mi se igraju sa susjedovom djecom, mali je jednom prilikom otrčao i u zadnji tren sam ga uhvatila, jer automobil je preletio minimalno 100 na sat. Je li problem staviti znak ili ležeče policajce?

U Zagrebu su svugdje u blizini škola usporivači prometa. Cesta u ulici je mamac za vožnju i prema gore i prema dolje i nekoliko roditelja nas je uplašeno da se nešto ne dogodi- kazala je zabrinuta mama.

Odgovore na ova pitanja potražili smo u križevačkoj Gradskoj upravi koji su nas samo usmjerili na Županijsku upravu za ceste, jer je riječ o županijskoj cesti.

Iako je riječ o županijskoj cesti, križevački gradonačelnik Mario Rajn očitovao se o cesti u Poljani Križevačkoj. Naime, vijećnica Tena Teklić je na sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca zatražila usporivače prometa u Poljani Križevačkoj. -Roditelji se žale, a vozači se brzo voze. Nedavno su bila ulaganja u školu i bilo bi zanimljivo zaokružiti cijelu priču – kazala je vijećnica Teklić.

teklic

Križevački gradonačelnik Mario Rajn rekao je kako je u dogovoru s MUP-om i Policijskom postajom moguće predložiti kritične točke. -Sve sudionike u prometu bi trebalo upozoriti da uspore u blizini svih škola. To je jedan sindrom koji se ne tiče samo Poljane Križevačke, već i niza drugih škola koje su uz županijske ili državne ceste. Ovdje se radi o županijskoj cesti i probat ćemo u suradnji sa ŽUC-om postići određena rješenja, ali mislim da ćemo ići prema vizualnim usporivačima – rekao je Rajn.

rajn

Na molbu roditelja Potočke ulice u Križevcima primili smo odgovor iz Županijske uprave za ceste,  a odgovor prenosimo u cijelosti:

Najveća zakonom dozvoljena brzina u naselju je 50 km/h i nadamo se da to svi sudionici u prometu znaju. Sve iznad toga je u ingerenciji policije i sankcioniranja prekršitelja, što neprestano ponavljamo na slične upite za mnoge druge lokacije. Na žalost, neki vozači misle da obnovom kolnika dobivaju poligon za bržu vožnju, pogotovo u kombinaciji s alkoholom. Očito da je nepopularna mjera kažnjavanja od strane policije jedina učinkovita, a za recidiviste bez osjećaja odgovornosti prema drugima i sebi, čak ni prometno kažnjavanje nije važno. Oni izazivaju najteže posljedice i tome smo, na žalost, neprestano svjedoci.

potocka

Na javnoj cesti kojom trebaju prolaziti vozila hitne službe, vatrogasaca i sličnih službi znatno većom brzinom od propisane, ne smiju se postavljati fizičke prepreke, a izuzeci moraju biti opravdani.

Kada je u pitanju nepoštivanje Zakona o sigurnosti prometa na cestama bilo koje vrste, čitateljicu i sve građanke i građane upućujemo da svoja saznanja o prekršiteljima i prekršajima kao odgovorni ljudi prijave policiji koja će znati procijeniti daljnje akcije- stoji u odgovoru ŽUC-a.

potocka

prigorski.hr