Za razvoj i bolje funkcioniranje vatrogastva na svome području, Osječko-baranjska županija ove će godine iz proračuna izdvojiti 371 tisuću eura, istaknuto je u četvrtak na potpisivanju ugovora o dodjeli potpora u vatrogastvu.

Dožupan Josip Miletić rekao je kako će se tim sredstvima osigurati osigurati dodatna potpora za nabavu novih vozila i opreme te obnovu prostorija dobrovoljnih i javnih vatrogasnih postrojbi.

Osigurali smo gotovo 200 tisuća eura potpore svima koji kvalitetno rade na terenu i kojima treba zahvaliti na svemu što čine za sigurnost naših građana, kazao je Miletić, dodavši da u Županiji ima nešto više od 150 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Zamjenik zapovjednika osječke Javne vatrogasne postrojbe Boris Banjan smatra da je potpora značajna za nabavu nove opreme, koja je vatrogascima potrebna u pripremi za predstojeću požarnu sezonu.

Ističe da vatrogasne postrojbe stalno moraju obnavljati opremu koja se troši na intervencijama, pri čemu su samo na prošlogodišnjem velikom požaru plastike u osječkoj tvrtki “Drava International” imali veliki gubitak opreme.

Osim priprema za požarnu sezonu na našem području slijedi nam, kao i svake godine, premještaj postrojbi na priobalje i otoke. Posljednjih godina dobili smo značajne potpore Županije, s kojima smo nabavili zahtjevnu i skupu opremu, pa smo se osposobili i za neke intervencije, koje ranije nismo mogli odraživati, rekao je Banjan.

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Zdenko Čarapar napominje da takve potpore značajno povećavaju operativnost dobrovoljnih, ali i javnih vatrogasnih postrojbi.

Ističe da je Županija, uz to, izdvojila i 20 tisuća eura za opremanje i uređenje kampa za vatrogasnu mladež Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani, čime se pomaže u privlačenju mladih kadrova u vatrogastvo.