Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske pozvao je organizacije hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih država da zaključno do 5. travnja prijave svoje programe i projekte na 1, 7 milijuna eura vrijedan javni natječaj kako bi dobili financijsku potporu za ovu godinu.

Hrvatska ove godine za manjinske programe i projekte dodjeljuje oko 200.000 eura više nego prošle.

Najviše sredstava, 450.000 eura namijenjeno je organizacijama hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, a najmanje onima u Češkoj (40.000 eura) i Bugarskoj (30.000 eura).

Organizacije hrvatske manjine u Sloveniji mogu računati na 250.000 eura, u Austriji i Mađarskoj po 200.000, u Crnoj Gori 150.000 eura, na Kosovu, u Italiji, Rumunjskoj i Republici Sjevernoj Makedoniji po 80.000 eura, a u Slovačkoj 60.000 eura.

Najniži iznos potpore koji se može dobiti po pojedinom programu je 400 eura, a najviši ne može prijeći ukupan iznos namijenjen organizacijama u pojedinoj državi.

Jedna organizacija može prijaviti najviše dva programa/projekta.

Prioritetna područja u kojima organizacije mogu prijaviti svoje programe i projekte su razvoj organizacija hrvatske nacionalne manjine, kultura, znanost i obrazovanje te programi i aktivnosti iz sporta, turizma, gospodarstva itd. koji su od interesa za očuvanje nacionalnog identiteta i jačanje položaja hrvatske manjinske zajednice u inozemstvu te razvijanje odnosa s Hrvatskom.

Sve pojedinosti o prijavi na javni natječaj dostupne su na mrežnoj stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.