Za petama Golfu! Nova Škoda Octavia već je na cesti

1. studenoga 2019. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Za petama Golfu! Nova Škoda Octavia već je na cesti


Za petama Golfu! Nova Škoda Octavia već je na cesti, za sada zamaskirana, a svjetsku premijeru češki klon Golfa imati će 11. studenoga i bez 100 % struje i plina, piše autopress.hr.

Prve službene fotografije odaslala je sam tvornica, sve kako bi preduhitrila paparazze, a od onog što se zna najpopularniji češki auto četvrte generacije ovaj će se put uvelike razlikovati od Golfa koji stiže odmah s pet pogona. Octavia je i dalje tradicionalna.

Za početak stižu tri benzinska motora s kapacitetom od jedne, 1,5 i dvije litre, snage od 81 do 140 kilovata (110-190 ‘konja’), tri dvolitrena dizelaša snage od 85 do 147 kilovata (115-200 ‘konji’) i dva plug in hibrida. Kao i Superb IV, dva će se temeljiti na 1,4-litarskom TSI benzinskom motoru, nudeći 150, odnosno 180 kilovata sistemske snage.

Škoda Octavia i Volkswagen Golf usko su povezani od uvođenja prve generacije Škode. I danas najvažnijeg modela iz Mlade Boleslave koji je svjetlo dana ugledao prije više od 20 godina i koji je bio prvi VW iz Češke. Posljednje, ali ne najmanje bitno, prvi je rađen na istoj platformi kao i najprodavaniji Volkswagen model u posljednje tri generacije, no sada su Volkswagen i Škoda gotovo uskladili datume predstavljanja oba modela. Dok smo prije nekoliko dana gledali lansiranje novog Golfa, otkrivanje nove Octavie očekuje se za dva tjedna.

U Škodi su posebnu pozornost posvetili sigurnosti. Nova Octavia prva je opremljena LED matričnim prednjim svjetlima, ali samo u najskupljim verzijama. Prvi put će uključivati ​​sustav za izbjegavanje sudara bicikla koji će povećati “respons” upravljača i sustav on-line upozorenja.

Raspon motora bit će sljedeći: tri benzinska motora s kapacitetom od jedne, 1,5 i dvije litre, snage od 81 do 140 kilovata (110-190 ‘konja’), tri dvolitrena dizelaša snage od 85 do 147 kilovata (115-200 ‘konji’) i dva priključna hibrida. Kao i Superb IV, dva će se temeljiti na 1,4-litarskom TSI benzinskom motoru, nudeći 150, odnosno 180 kilovata sistemske snage. Inače, slabiji motori, u kombinaciji s DSG mjenjačima, moći će raditi po principu blagog hibrida.

U Škodi otkrivaju da će nova Octavia biti predstavljena 11. studenog (usput, prezentaciju će pratiti ekipa magazina Starta), a njena proizvodnja počet će za nekoliko tjedana nakon toga. Istovremeno dodaju kako će u narednoj godini biti dostupne još dvije inačice – sportsko orijentirana Octavia RS i nešto više terenska Octavia Scout.

prigorski.hr

Facebook Comments