Radi ublažavanja posljedica prirodne nepogode tuče na nerazvrstanim cestama, općinama Bednja i Maruševec te Gradu Lepoglavi dodijeljeno je 4 milijuna kuna, a s načelnicima, odnosno gradonačelnikom, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u petak je potpisao sporazum o pomoći.

Područje Varaždinske županije u svibnju i lipnju ove godine bilo je pogođeno tučom, a kako je objasnio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, država je promptno donijela odluku o pomoći šest županija u visini od 54 milijuna kuna. Za nerazvrstane ceste šest županija dobilo je ukupnu pomoć od pet milijuna kuna, od čega je Varaždinskoj županiji dodijeljeno 4 milijuna kuna.

Osvrnuvši se na štete u visini od 74 milijuna kuna koje su nastale na poljoprivrednim usjevima, nasadima, gospodarskim objektima te komunalnoj infrastrukturi i stambenim objektima, župan Stričak naglasio je kako je Županija u suradnji sa svim gradovima i općinama odmah reagirala.

„Prišlo se procjeni štete, nakon toga upisu šteta u Registar. Potom smo na predstavničkim tijelima donijeli potrebne odluke da bi se taj iznos predviđen za obeštećenje mogao isplatiti našim sugrađanima”, rekao je Stričak istaknuvši kako se nikada dosad sanaciji posljedica elementarne nepogode nije prišlo toliko brzo i sveobuhvatno.

Gradu Lepoglavi dodijeljeno je 1,3 milijuna kuna, a gradonačelnik Škvarić naglasio je kako su im ova sredstva velika pomoć.

„Na području Grada Lepoglave imamo velike troškove na sanaciju šteta nastalih od prirodnih nepogoda. Najveće štete koje imamo nastale su od klizišta”, rekao je Škvarić.

Općini Bednja koja ima 192 kilometra nerazvrstanih cesta pripalo je 2,5 milijuna kuna, a prema riječima načelnika Damira Poljaka, ovakve pomoći izuzetne su im važne radi poboljšanja kvalitete života njihovih mještana.

„Na ovaj način i ovakvim ulaganjima zadržat ćemo život na našim bregima”, rekao je načelnik Damir Poljak.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša rekao je kako će Općina sa 132 tisuće kuna koliko joj je dodijeljeno moći sanirati nerazvrstane ceste oštećene u elementarnim nepogodama koje koriste njihovi poljoprivrednici i OPG-ovi.

„Vjerujem da će nam ovi iznosi puno pomoći pri unaprjeđenju i povećanju sigurnosti prometa i svih poljoprivrednika”, zaključio je Klapša.