Za 500 osoba iz Međimurske županije ovog vikenda ističe dvotjedna karantena

27. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Za 500 osoba iz Međimurske županije ovog vikenda ističe dvotjedna karantena

Ilustracija/Pixabay


U Međimurskoj županiji u petak nema novozaraženih koronavirusom, zaraza je i dalje potvrđena za dvije osobe od kojih je jednoj utvrđen negativni bris te se očekuje njegovo ozdravljenje, a župan Matija Posavec najavio je testiranje svih pacijenata sa sumnjom na virus.

Ravnatelj čakovečke Županijske bolnice Tomislav Novinščak izjavio je novinarima da je prvi zaraženi jako dobrog općeg stanja te se očekuje da bi mu za vikend mogao kao negativan biti potvrđen i drugi bris, pa bi Međimurje moglo imati i prvog ozdravljenog. Drugi pacijent je stabilno i nije na respiratoru.

Župan Posavec rekao je kako se na koronavirus negativnima pokazalo svih sedam testiranja provedena u županiji u zadnja 24 sata, među njima i za petero liječnika koji sada izlaze iz samoizolacije i vraćaju se na posao.

Najavio je da će tijekom dana biti testirano još pet osoba, napominjući da će predstojećeg vikenda za više od 500 osoba isteći mjera dvotjedne samoizolacije.

Izvijestio je kako su, uz izdvojene “korona ambulante” u sklopu zdravstvenih ustanova, kao dodatne ambulante nabavljena i dva kontejnera.

“Da bi zaštitili sustav i liječnike u izdvojenim ambulantama će se uzimati brisevi i pregledavati svi pacijenti sa sumnjom na koronavirus”, naglasio je Posavec.

Izgrađen je, dodaje, i kontejnerski blok s 25 smještajnih jedinica, sanitarnim čvorovima i kuhinjama u kojima je ukupno stotinjak kreveta.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec najavio je nadzor svih objekata vezano za ograničenje društvenih okupljanja, rada u trgovinama, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja.

Najavio je i strog kontrolu u nekim trgovinama koje koriste neadekvatna, pa i opasna dezinfekcijska sredstva, apelirajući na građane da u trgovine ne ulaze bez zaštitnih maski.

(Hina)

Facebook Comments