Wimbledonski teniski turnir ublažit će svoje propise o odijevanju i dopustiti igračicama da nose kratke tamne hlačice već u idućoj sezoni 2023. kako bi opušteno mogle igrati tijekom mjesečnice, priopćio je All England Club u četvrtak.

“Iduće godine žene i djevojke, sudionice turnira, moći će nositi kratke hlačice u boji, budu  li htjele”, rekla je u priopćenju izvršna direktorica londonskog Grand Slam turnira Sally Bolton.

Direktorica Wimbledona je dodala da je odluka donesena nakon “razgovora s igračicama i s predstavnicima organizatora”.

“Nadamo se da će ova prilagodba pomoći igračicama da se usredotoče isključivo na igru i otklone mogući uzrok tjeskobe”, rekla je Bolton.

Pravila odijevanja nalagala su igračima i igračicama nošenje bijele odjeće na londonskom travnjaku, za razliku od drugih Grand Slam turnira, Australia Opena, Roland-Garrosa i US Opena.

Godine 2014. pravilo je postroženo i sudionici su morali nositi bijelo rublje kako bi se uskladili s politikom koja nalaže “sve bijelo”.

Tenis nije jedini sport u kojemu igračice imaju problem u vrijeme mjesečnice. Krajem listopada ženski tim Manchester Cityja objavio je da njihove hlačice od iduće godine više neće biti bijele.