Vukovar je prema najnovijim pokazateljima razvijenosti jedinica lokalne i područne samouprave iz četvrte prešao u petu skupinu razvijenosti , što u vukovarskoj gradskoj upravi ocjenjuju pokazateljem ispravnosti odluka koje donosi gradska vlast.

“Prvi puta od Domovinskog rata Vukovar je u kategoriji iznadprosječno razvijenih gradova. Tak podatak svjedoči da se razvijamo brže od drugih jedinica lokalne samouprave što nas motivira, ali nam i potvrđuje ispravnost politika i odluka s kojima svakodnevno upoznajemo javnost”, kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivan Penava.

Ocijenio je kako je napredovanje Vukovara pokazatelj da gradska vlast ispunjava svrhu zbog koje su je građani birali.

“Iako je Domovinski rat ostavio prevelike posljedice na Vukovar, došlo je novo vrijeme te dalje napredujemo oslanjajući se na svoje snage”, poručio je Ivan Penava rekavši kako pomak na rang ljestvici govori o bržoj dinamici razvoja Vukovara što po njemu predstavlja potvrdu cjelokupnog sustavnog i kvalitetnog rada na svim područjima i poljima.

Pokazatelji po kojima se izračunava indeks razvijenosti su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi, opće kretanje stanovništva, stopa obrazovanosti i indeks starenja. Razvrstavanje provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije svake tri godine. Jedinice lokalne samouprave razvrstavaju se u osam skupina, a najnoviju odluku o razvrstavanju Vlada je donijela 4. siječnja ove godine.

Grad Vukovar do sada se nalazio u četvrtoj skupini jedinica lokalne samouprave. Sada je prešao u petu skupinu razvijenosti jedinica lokalne samouprave koje se nalaze u zadnjoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave.

Od ostalih gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najnerazvijeniji je Ilok koji se nalazi u drugoj skupini, Otok je svrstan u treću, a Županja u četvrtu skupinu. Vinkovci ostaju najrazvijeniji vukovarsko-srijemski grad, u šestoj skupini.