Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić podnio je tužbu protiv dvije novinarke zbog dokumentarnog serijala “Vladalac” iz 2020. godine, objavili su u petak beogradski mediji, no Vučić je ubrzo potom priopćio da to nije učinio on već odvjetnik “po općoj ovlasti” i da će tužba biti povučena.

Tužba je podnesena protiv novinarki i producentica Jovane Polić i Sanje Lončar zbog dvije emisije serijala “Vladalac”, prikazane u veljači 2020. na televiziji N1, priopćila je danas produkcija JSP.

Vučić u tužbi navodi da su mu one “nanijele teške duševne boli i patnju”, povrijedile “visoko rangirani ugled i čast”, te da je “osjetio strah visokog intenziteta”, jer je serijal “Vladalac” predstavljao neku vrstu medijskog udara na predsjednika Srbije, priopćila TV produkcija JSP.

Jovana Polić rekla je da ni ona niti njena kolegica nisu “prekršile nijedan zakon” niti učinile “ijednu stvar koja bi mogla biti razlogom tužbe”, ocijenivši to vrstom pritiska.

“Kada te tuži predsjednik države, to je definitivno pritisak na medije i neke nezavisne institucije“, zaključila je Polić.

Ročište na kojem bi trebale svjedočiti Polić i Lončar, kao i srbijanski predsjednik, zakazano je za 11. travnja 2023. u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

U tužbi se navodi i da je Vučić “obiteljski čovjek, oženjen, otac troje djece”, te da izjave iz emisije tužitelja “nanose bol tuženom i članovima njegove obitelji koji su često izloženi neumjesnim pitanjima i komentarima”.

U tužbi, međutim, nije navedena “nijedna konkretna radnja” kojom su novinarke prekršile bilo koji zakon, pa su u priopćenju uputile pitanje Vučiću: “Imate li, predsjedniče, namjeru i formalno ukinuti slobodu izražavanja, ili je ovo tek samo još jedan od pritisaka na slobodnomisleće građane, kojima ne vlada strah”.

Uslijedio je Vučićev odgovor u video objavi na Instagramu u kojoj objašnjava da nije on podnio tužbu “jer on to ne čini”, već je to učinio odvjetnik “po općoj ovlasti”.

“Nikada u posljednjih 11 godina nisam podnio tužbu ni protiv jednog novinara, niti sam to učinio ovog puta”, naveo je Vučić i poručio da će tužba “iste sekunde” biti povučena.

Europska komisija je u dosadašnjim izvješćima o reformama Srbije u procesu eurointegracija više puta ukazala na “ograničen” ili “nikakav” napredak u slobodi izražavanja, a u posljednjem izvješću EK navodi da su “zabrinjavajući slučajevi prijetnji i nasilja nad novinarima”, te se naglašava da treba dodatno ojačati u praksi nesmetano ostvarivanje slobode izražavanja.