Srbija neće u NATO niti će o tome biti referenduma jer je njezino opredjeljenje vojna neutralnost, poručio je u utorak srbijanski premijer Aleksandar Vučić, naglasivši da Beograd ostaje na europskom putu.

Srbija neće u NATO, već želi biti vojno neutralna, istaknuo je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS). Naglašavajući kako Srbija “ne ide ni na ovu, ni na onu stranu”, srbijanski je premijer rekao kako “ne treba pričati o nečemu što ne postoji, što je izmišljeno pitanje”.

“Naša politika je – mi volimo Srbiju, poštujemo SAD i Rusiju, idemo u EU, ali volimo Srbiju iznad svega”, naglasio je Vučić, komentirajući nedavno ratificiran sporazum Srbije i NATO o suradnji u području logističke podrške, a koji predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO u Srbiji, uz privilegije koje diplomati imaju po Bečkoj konvenciji. “Nismo ništa loše napravili, napravili, radili smo najbolje za našu zemlju”, izjavio je Vučić.

Naglasio je da “Srbija mora ostati na europskom putu” i uvesti pravila i standarde EU. “Važno nam je da uvedemo pravila EU, ne samo pristupanje (Uniji). Važno je da na europskom putu budemo i zbog investitora. Oni koji govore da nam nije potreban taj put, neodgovorni su. Ne znam koji su to drugi planovi niti alternative. Unatoč dobrom odnosu s Rusijom, nisam spreman žrtvovati europski put Srbije”, poručio je srbijanski premijer.

(Hina)

fah