Srbija i Kosovo nisu uspjeli postići dogovor u pregovorima pod pokroviteljstvom Europske unije o sporu oko automobilskih tablica, rekao je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govoreći o problemu za koji Zapad strahuje da bi mogao izazvati etničko nasilje u regiji zapadnog Balkana.

“Iz razloga koji mi nisu jasni, nismo uspjeli postići apsolutno nikakav dogovor… Albanska strana nije htjela ništa prihvatiti”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom u Bruxellesu.

Sastanak na visokoj razini sazvali su šef eurodiplomacije Borrell i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak uoči početka naplate kazni za vozače vozila koji nisu promijenili registarske oznake u one s oznakom Kosova, što kosovske vlasti namjeravaju početi primjenjivati od 22. studenog.

Vučić je u izjavi novinarima rekao kako dogovor s Prištinom nije postignut iz “nepoznatog razloga”, ustvrdivši da “sada zna koja strana je bila za mir”.

Srpska strana bila je konstruktivna, ali albanska strana nije htjela prihvatiti nijedan prijedlog, rekao je Vučić.

On je naveo da će “pričekati izjavu šefa eurodiplomacije” i da će srpska strana “poštivati njegove preporuke” da ne izdaje nove tablice s oznakom KM, uz istodoban prijedlog Prištini da ne primjenjuje najavljene kazne.

Vučić je ocijenio da “predstoji teško razdoblje”, a sunarodnjacima na Kosovu poručio je da je “njihova država uvijek uz njih”. Također je je najavio obraćanje javnosti nakon što o tome bude šire govorio Borrell.

Kosovska vlada je najavila da će nakon 21. studenoga početi naplaćivati kazne vlasnicima vozila sa sjevera Kosova koji nisu zamijenili srbijanske tablice kosovskim unatoč zahtjevima Sjedinjenih Država i EU-a da se odluka o preregistraciji odgodi na 10 mjeseci.

U Komisiji su narasle napetosti označili kao “najozbiljniju situaciju” od 2013.