Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić čije ime je nosila izborna lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) proglasio je u nedjelju navečer osvajanje apsolutne većine na prijevremenim parlamentarnim izborima i prednost SNS-a na izborima u Beogradu.

Po projekcijama Isposa, Vučićeva lista osvaja 128 od 250 mandata u srbijanskom parlamentu.

Vučić je u izbornom stožeru SNS-a rekao da SNS, na temelju dosad prebrojanih dva milijuna glasova, nigdje u Srbiji nije dobio manje glasova nego na izborima prije godinu dana, već 10 posto više nego 2022.

On je rekao da je, prema rezultatima koje ima SNS, druga po broju osvojenih glasova lista oporbene koalicije “Srbija protiv nasilja” s 28 do 29 posto glasova. Po Ipsosu, to nosi 66 mandata u parlamentu.

Lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije stati” na izborima za Skupštinu grada Beograda osvojila je 38,5 posto glasova, a drugoplasirana je lista “Srbija protiv nasilja” sa 35 posto podrške birača, rekao je.

Sa šest posto glasova slijedi konzervativna koalicija NADA, 5,4 posto imat će Socijalistička partija Srbije (SPS) šefa diplomacije Ivice Dačića, a oko 5,1 lista liječnika Branimira Nestorovića.

Dačić je čestitao Vučiću na pobjedi, rekavši da nije zadovoljan rezultatom svoje stranke, ali je spreman nastaviti suradnju s SNS-om ako to bude “njihova odluka”.

Istaknuo je da bi nakon ovih izbornih rezultata trebalo potražiti novog lidera SPS-a.

Od 120 mandata u Skupštini Vojvodine lista “Srbija ne smije stati” imat će između 67 i 69 zastupnika, “Srbija protiv nasilja” 28 do 29, Savez vojvođanskih Mađara devet, Socijalistička partija Srbije sedam, konzervativna koalicija NADA šest, te Ruska stranka jedan mandat, objavio je Vučić na konferenciji za medije u stožeru SNS-a.

“Kad god vas otpišu, onda se borite još jače”, poručio je Vučić svojoj obitelji, međunarodnoj zajednici i sugrađanima na kraju obraćanja.