Prije su njima na domaćinstvima često hranile svinje. Neki su u nedostatku ogrjeva, umjesto drva u peći ubacivali čvarke. Danas su oni delikatesni proizvod paprene cijene.
“Nekada sam ja gledao radnike u bivšoj propaloj državi da punu vrećicu čvaraka uzimaju, crni kruh i jedu kao veliki. Ajde kupi sada, 120 kuna ili ne znam. To je glupost”, kazao je Dragi iz Zagreba.
“Ovo su vam normalni čvarci, a ovo su vam kao stišnjeni. Od sto kila špeka dobijete samo 10 kila čvaraka, zato je skupo. A u cijeni je razlika oko 40 kuna”, pojasnio je mesar Ivica Denić.
Skuplja verzija je 147 kuna po kilogramu. Današnji uzgoj svinja je, kaže mesar, prebrz i na tim svinjama nema puno špeka.
“U jednoj svinji je nekada bilo, u cijeloj svinji, bilo je 10 kila špeka, a sad imate dvije kile špeka. To je najveći problem. I od te dvije kile imate kožu i na kraju imate kilu i pol”, rekao je Denić.
Pogledajte prilog.





