Izjava dana
bacani

VRSNI UZGAJIVAČ KRAVA IZ RUMENJAKA Dejan Bačani: Deset godina vršim ciljano sparivanje krava, posebno gledam na proizvodnju, protok mlijeka i okvire

Dejan Bačani: Deset godina vršim ciljano sparivanje krava, posebno gledam na proizvodnju, protok mlijeka i okvire

Krava Saloma obitelji Bačani iz Rumenjaka, malog mjesta u Općini Sveti Ivan Žabno proglašena je šampionskom kravom na državnoj stočarskoj izložbi u Gudovcu. Saloma ima devet godina i pet telenja. Proizvodnja joj je 8000 kg mlijeka i bila je prva u Gudovcu još kao junica 2014. godine. Šampionka je bila 2015., 2016. i 2018. godine – rekao nam je vrsni mladi uzgajivač goveda – Dejan Bačani s kojim smo razgovarali na obiteljskom imanju.

bacani

U obitelji Bačani osim Dejana žive otac, majka i sestra. Imaju 27 krava, a od toga je 21 holstein pasmine, 5 je simentalki i jedan krava smeđe pasmine. S podmlatkom ukupno drže 40 grla. Imaju dnevnu proizvodnju od 400 litara s 4.2 posto mliječne masti i oko 3.3 posto proteina. Krave drže u staji slobodnog tipa s 20 ležišta s ispustom. S uzgojem krava počeli su se baviti prije 14 godina, a posjeduju 20-ak hektara zemlje.

krave

Dejan Bačani obožava stočarske izložbe

– Stočarske izložbe mi predstavljaju posebno veselje, družim se s ostalim uzgajivačima i razmjenjujemo iskustva. U deset godina pripremio sam 50-ak krava za izložbe, koje sam ošišao, okupao i uredio za izložbu. Uglavnom sam sudjelovao na izložbama s holstein kravama, ali išao sam i sa simentalkama – rekao nam je Dejan.

Obitelj Bačani
Obitelj Bačani

-Unazad dvije godine upisao sam magisterij, smjer stočarstvo u Sloveniji na fakultetu u Mariboru. Ostao mi je još diplomski rad i planiram ove godine imati diplomu u rukama. Želja mi je pronaći posao u struci. Volio bi raditi neki posao vezan na reprodukciju, po mogućnosti u Hrvatskoj, a uz posao uvijek mogu pomoći doma. Diploma mi znači da sam uspio u životu i rad na farmi mi je puno pomogao. Naime sve stvari su mi na fakultetu bile jasne, nisam imao nepoznanica, a posao na farmi radim s puno više razumijevanja.

Na genetici radim od kada sam upisao srednju školu. Već deset godina vršim ciljano sparivanje, posebno gledam na proizvodnju, protok mlijeka i okvire.

DSC_4283

U zadnje vrijeme sam koristio bikove Snory, Alf, Shariff, Orakel i mnoge druge. Dosta čitam i savjetujem se s prijateljima i ciljanim sparivanjem i vrhunskom genetikom povećana je proizvodnja, krave su dugovječnije, noge su bolje, imamo korekciju papaka samo jednom godišnje. Cilj je ubuduće povećati proizvodnju, a to se može vrhunskom genetikom, a na lošije životinje se mogu koristiti i lošiji bikovi. Treba spomenuti da skuplji bik nije nužno i bolji bik. Bitno je da ima one karakteristike koje želim da ima.

Puno sam se pripremao za Gudovac, jedno četvrto i jedno peto, dva treća mjesta i jedna šampionka su rezultati Gudovca 2018. godine.  Nisam očekivao da će Saloma ponovo biti šampionka, a šampionsku kravu je ove godine predvodila sestra Lorena – rekao je Dejan Bačani.

bacani

Ukućani su dodali kako je nihovo selo posebno i kako su sve obitelji u mjestu s više od 20 krava na gospodarstvu. -Mi smo vjerojatno jedino selo u Svetom Petru Čvrstecu koja se bavi proizvodnjom mlijeka. Gotovo svi smo u Dukatu, a jedan susjed je u Vindiji – kazali su.

DSC_4233

Dejan Bačani najavio je bolje dane za njegovu obitelj

– Iduće godine više nećemo imati kredit i ako se zadrži ova cijena mlijeka i ako se još malo podigne bit će dobro. S količinom hrane koju smo pripremili trebala bi biti dobra godina. Na mjeru Ministarstva poljoprivrede za kupnju krava se nismo javili jer smo ostavili 8 prvotelki. Ako će mjere biti i na godinu onda bi se javili i pojačali broj simentalki na farmi – kazao je Bačani koji je nedavno bio na edukaciji u Poljskoj.

bacani

-Bio sam sa Zdenkom Ivkićem i Marijanom Sučijom iz Hrvatske poljoprivredne agencije i Tomislavom Golubom s farme Žitar  na edukaciji u Poljskoj. Radilo se o predvođenju i pripremanju životinja za izložbu, a drugi dan smo došli na farmu s oko 2000 holstein krava. Bilo je pripremljeno nekoliko kolekcija krava i podijelili smo se u timove. Želio bi postati sudac na izložbama, a da bi to postao trebam iproći međunarodne tečajeve za suca – rekao je vrsni uzgajivača Dejan Bačani i završio razgovor riječima “treba biti uporan i ustrajati u svojem poslu”.

bacani

Željko Picig/Časopis Uzgoj goveda

Provjerite i ovo

Foto: G. Obran

Stočarima isplaćeno 25 milijuna kuna za uzgoj rasplodnih junica

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 25 milijuna kuna nacionalne …

Krave

Grad Đurđevac raspisao natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za razvoj turizma i poljoprivrede

Grad Đurđevac objavio je javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poljoprivrednike s područja …