U općini Drnje, u Koprivničko-križevačkoj županiji, Drava je premašila rekordni vodostaj za najmanje pola metra, vrhunac vodnog vala očekuje se tijekom noći, a od poplave se brani stotine kuća, rekao je u ponedjeljak nakon obilaska terena direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

“Bit će rušenja rekordnog vodostaja za sigurno pola metra u odnosu na dosadašnji rekord iz 1972.”, rekao je Đuroković na konferenciji za medije nakon što je zajedno s  ravnateljem Ravnateljstva civilne zaštite Damirom Trutom obišao službe na terenu.

Maksimalan vodostaj očekuje se oko pola noći, a u Drnju se brani točkasto 20-ak objekata. Posebna pozornost će se posvetiti stabilnosti nasipa kojim se brani više stotina kuća i oko tisuću stanovnika. Desetak objekata u nebranjenom, poplavnom području u kontaktu je s vodom.

Najveće opterećenje na ovom području potrajat će u utorak do popodnevnih sati, a kada se utvrdi maksimalan vodostaj u Botovu, moći će se znati koliki će vodni val proći Dravom nizvodno, kroz Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju.

Đuroković kaže da se  očekuje preklapanje dva vodna vala  Mure i Drave, Mure od 1400 kubnih metara u sekundi, a Drave od 2000 kubnih metara u sekundi.

Koordinacijom s HEP-om provedeno je pretpražnjenje da bi se omogućio što manji dotok Drave u trenutku maksimalnog vodostaja Mure te se tako nastoji sniziti vodostaj prema Botovu.

“Prvobitne prognoze vodostaja Drave bile su čak + 700 centimetara, tako da sada imamo razloga za više optimizma”, rekao je Đuroković.

Istaknuo je da je situacija pod kontrolom, a načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić poručuje da im za sada ne treba pomoć vojske. U smjeni dežura oko 100 dobrovoljnih vatrogasaca i do 50 dragovoljaca, mještana općine Drnje.

Načelnik općine Petar Dombaj također poručuje da prostora za paniku “još uvijek nema”.

“Puno je vatrogasaca i ljudi iz žurnih službi na terenu. Nasipi oko kuća povišeni su za 80 centimetara, a ako bude potrebe, postavljene su tri linije obrane. Evakuacija stanovništva je zadnja opcija i za sada o njoj nema govora”, poručio je Dombaj.

Potvrdio je i da se nije uspjelo spriječiti prodor vode u romsko naselje, kao ni 2014. Trenutno su svi stanovnici romskog naselja smješteni u sportsku dvoranu gdje je otprilike 35 ljudi.