Vrhunac vodenog vala na Dunavu u Hrvatskoj se očekuje tijekom nedjelje, za sada nema ugroze za stanovništvo, a procjenjuje se da neće biti potrebe za proglašavanjem izvanrednih mjera obrane od poplava, doznaje se u subotu u osječkom vodno-gospodarskom odjelu (VGO) Hrvatskih voda.

Vodostaj Dunava je pod kontrolom. Dionice, za koje je mjerodavan vodomjer Batina u Baranji, u redovnoj su obrani od poplava, redovito se obilaze i pregledavaju pa za sada nema nikakvih problema, rekao je Hini zamjenik direktora osječkog VGO-a Hrvatskih voda Mario Spajić.

Ističe kako je vrhunac vodnog vala trenutno na području Baje u Mađarskoj, oko 50 kilometara uzvodno od granice s Hrvatskom, a očekuje se da će u Hrvatsku ući tijekom nedjelje, popodne ili predvečer.

Prema sadašnjim prognozama, ne očekuje se proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava, koje se na području Batine proglašavaju kod vodostaja od 650 centimetara. Prve prognoze pokazivale su da bi to bilo moguće, ali razvoj situacije je takav da, po svemu sudeći, do toga neće doći, kaže Spajić.

Po podacima Hrvatskih voda, vodostaj Dunava kod Batine u 13 sati bio je 623 centimetra, procjenjuje se da će još nešto rasti, ali po ne toliko da bi trebalo proglašavati izvanredne mjere obrane od poplava.

U Hrvatskim vodama napominju kako za sada nema ugroze za stanovništvo, voda je došla jedino do vikend naselja Zeleni otok kod Batine, što je uobičajeno kod ovakvog vodostaja jer se nalazi u nebranjenom poplavnom području, pa su vlasnici vikendica već sklonili stvari na više katove.