Vrhovni sud u drugostupanjskom Državnoodvjetničkom stegovnom vijeću odbacio je žalbu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek protiv odluke Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) kojom je njezin zamjenik Dražen Jelenić oslobođen stegovne odgovornosti zbog članstva u masonskoj loži.

Prizivni sud je, ne navodeći Jelenićev identitet, priopćio kako je stegovno vijeće tog suda ponovno zauzelo pravno shvaćanje da prema odredbama Zakona o državnoodvjetničkom vijeću, kao posebnom zakonu u odnosu na Zakon o kaznenom postupku, nije dopuštena žalba glavnoj državnoj odvjetnici protiv odluke vijeća kojom je zamjenik državnog odvjetnika oslobođen stegovne odgovornosti, jer taj zakon to ne propisuje.

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić vratio se 8. svibnja na posao zamjenika glavne državne odvjetnice nakon što ga je DOV oslobodio stegovne odgovornosti u ponovljenom postupku koji je zbog članstva u masonskoj organizaciji pokrenula Hrvoj Šipek.

Vrhovni sud je ranije u nekoliko navrata donosio odluke u Jelenićevu korist.

Nakon što je u veljači 2020. odstupio s dužnosti zbog javnog priznanja da je član masonske lože, DOV je krajem 2021. Jelenića nepravomoćno proglasio stegovno odgovornim i razriješio ga dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice, a što je zatražila glavna državna odvjetnica kojoj je u međuvremenu bio zamjenik.

No, Vrhovni sud je u prosincu prošle godine prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinulo odluku DOV-a kojom je proglašen stegovno odgovornim zbog afere ‘mason’ i predmet vratio na ponovni postupak u kojem je Jelenić oslobođen.

Ranije je Vrhovni sud u dva navrata prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo rješenja DOV-a o njegovoj suspenziji, uz obrazloženje da ne sadrže pravilna obrazloženja pa je nije moguće ispitati.