Članovi vrbovečke Udruge vinograda i vinara održali su godišnju skupštinu na kojoj je predsjednik Antun Štanfel podnio izvješće o jednogodišnjem radu. Skupština okuplja oko 150 članova.

vinari4

Udruga vinogradara i vinara obogatila je svojim radom i aktivnošću društveni život grada Vrbovca i tako izgradila svoj ugled, a do sada je imala manje izraženu komercijalnu dimenziju u svom radu. Zahvaljujući dobrom radu Udruge i vinogradarske struke, pojedini su vinogradari uspjeli i u komercijalnom dijelu.

Udruga organizira obilježavanje Vincekova, i Martinja, sudjeluje na „Kaj su jeli naši stari“ – turističko kulinarskoj manifestaciji, razmjenjuje iskustva na jednodnevnim izletima kod poznatih vinogradara te sudjeluju na izložbama vina.

vinari5
Vinari su se tako i prošle godine uključili u projekt Zagrebačke županije „Ocjenjivanje vina Zagrebačke županije sa županijskom izložbom vina“ gdje su ponudili 84 uzorka vina na ocjenjivanje. Postigli su zavidne rezultate i osvojili 11 zlatnih diploma, 38 srebrnih, 19 brončanih i 4 priznanja.

Zlatnim diplomama okitili su se: Milivoj Dobraš (muškat žuti), Antun Korenika (graševina), Darko Gotal (pinot sivi), Antun Korenika (graševina), Dražen Prelog ( graševina), Alen Hren ( graševina), Ivica Petek ( zeleni silvanac), Miroslav Horvat (rajnski rizling), Mladen Mlađan (graševina), Ivica Koletić (graševina ) i Ivica Koletić (graševina)

Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije istakao je da je vrbovečka Udruga vinogradara i vinara mnogobrojnim aktivnostima dala veliki doprinos na unapređivanju društvenog života grada: sudjelovanje u turističko kulinarskoj manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“, sudjelovanje na izložbama vina, uredili su Vinski dom.

vinari1

Iz ove Udruge ponikla je i Ana Marija Jagatić, docent vinarstva na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a Stjepan Crneković prvi se počeo komercijalno baviti vinarstvom i u tome je uspješan.
Zagrebačka je županija i ove godine izdvojila 20-tak milijuna kuna za razvoj poljoprivrede i sela.
Poslije godišnje skupštine održana su dva stručna predavanja. Ivan Neimarević govorio je o ishrani vinove loze, a Tatjana Radiković o žutici vinove loze ili fitoplazmi.

vinari2
Na kraju je Kristina Hajak iz Razvojne agencije predstavila mjere iz programa ruralnog razvoja na koje se mogu javiti vinogradari. Sanja Lazić Wardell v. d. ravnatelja Razvojne agencije naglasila je kako je ukupno 2,4 milijarde eura na raspolaganju poljoprivrednicima iz Europskog poljoprivrednog fonda.

vinari6

Dragan Vicković/prigorski.hr

foto: Zlatko Kuten