“Stvori dom Anđelu˝ je projekt Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec. Projekt je prijavljen na poziv „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ Program je usmjeren većoj integraciji udomljene djece u društveni život te njihovom pripremanju za samostalan život po prestanku korištenja usluge smještaja.

Ravnateljica Gradskog društva Jelena Mucko kaže kako ovaj projekt pruža podršku udomitelju u njihovoj brizi o djeci tijekom priprema za samostalan život.

– To je ujedno i popularizacija udomiteljstva za djecu. Ideja za prijavljivanjem ovog projekta proizašla je iz moga profesionalnog iskustva stečenim radom u CZSS Vrbovec. Za podsjetiti je da se područje Vrbovca, odnosno područje općine Dubrava smatra mjestom gdje su nastali začeci udomiteljstva za djecu i odrasle osobe. Prvi tim za udomiteljstvo u RH formiran je pri CZSS Vrbovec i na tom području danas postoji najveća koncentracija udomiteljskih obitelji u RH – rekla je Mucko.

Iskustvo ukazuje da udomiteljske obitelji za djecu nemaju adekvatan suport za suočavanje sa svim tegobama skrbi o djeci s traumatičnim iskustvima iz bioloških obitelji. Nedostaju im osnovna znanja o financijskoj pismenosti i upravljanju kućnim budžetom. Ovaj projekt nudi specijalizirane radionice: radionice robotike i STEM-a, estetske radionice; frizerska, manikura, pedikura, kulinarska, drvodjeljska, tekstilna, keramičarska, sportsko rekreativna te radionica o financijskoj pismenosti i upravljanju kućnim budžetom te volonterskih aktivnosti u kojima udomljena djeca sudjeluju kao pomagači i nositelji aktivnosti, a ne samo korisnici humanitarnih akcija.

Provedba projekta doprinijet će pružanju većeg stupnja podrške udomiteljima za skrb o djeci koja su im povjerena na brigu, da će se udomljena djeca lakše uključivati u život lokalne zajednice.

– Osim toga, očekujemo da će provedba projekta doprinijeti popularizaciji udomiteljstva u Hrvatskoj emitiranjem video snimke, prezentirajući pozitivne primjere i provedbom tematskih radionica osobito u mjestima gdje se o udomiteljstvu vrlo malo priča i zna – zaključuje Mucko.

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec snimilo je polusatni dokumentarni film o ovoj problematici te održalo radionicu na temu udomiteljstva za djecu u Dječjem vrtiću Pahuljica na Rabu.

Img 20240531 Wa0002 Img 20240531 Wa0000 Img 20240531 Wa0001 Img 20240603 Wa0001