Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se od 8. do 15. svibnja, a tijekom cijele godine volonteri rade kao da je svaki dan Dan Crvenog križa.

– Možda je ovo prigoda pojasniti da se rad CK ne financira kao državna služba, već se financiramo po posebnim odredbama Zakona o HCK po kojem jedinice lokalne samouprave moraju izdvojiti 0,7% iz izvornog proračuna za redovni rad CK. To znači da ako CK djeluje na području razvijenog grada i općina tada ima veći budžet i obrnuto.  Prema tim propisima, naše društvo CK ne ostvaruje niti 4.000 eura mjesečno prihoda za redovno poslovanje koje obuhvaća sve troškove koje imaju pravne osobe (zaštita na radu, urudžbiranje, osiguranja, održavanja, režijske troškove i sl. te naravno plaće.) – rekla je Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa grada Vrbovca.

Naglasila je kako su s tim malim prihodima uspjeli  pokrenuti brojne socijalne usluge i pripremiti različite projekte koji im omogućavaju provedbu različitih aktivnosti.

– Gradsko društvo Crvenog križa pruža socijalne usluge pripreme i dostave gotovih obroka za 65 korisnika putem uputnica Zavoda za socijalni rad. 20 obroka dostavljamo starijim osobama koje si same plaćaju obroke ili to plaćaju njihova djeca. Za 40 korisnika dostavljamo obroke te pružamo i uslugu pomoći u kući (kao stalnu službu) jer ti korisnici ne mogu biti uključeni u program Zaželi. Uz navedeno organiziramo akcije dobrovoljnog darivanja krvi, organiziramo tečaj prve pomoći za vozače te kao posrednici u lancu donirane hrane pred istekom roka upotrebe provodimo brojne humanitarne programe. Naravno, tu su i pripreme za djelovanje u kriznim situacijama.
Pored toga trenutno provodimo 7 nacionalnih projekata i jedan EU – Zaželi-ostani u domu svom. Sve to nam omogućava zapošljavanje 41 osobe, kojima smo usmjereni na aktivnosti s djecom školskog i predškolskog uzrasta, starijim i nemoćnim osobama, mladima, udomljenim osobama – rekla je Mucko.

IMG-20240508-WA0001