Vrbovečka 51. Samostalna bojna obilježila 30 godina osnutka

17. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno Vrbovečka 51. Samostalna bojna obilježila 30 godina osnutka


Vrbovec nastavlja obilježavati 30 godina osnutka i djelovanja svoje 51. Samostalna bojne, pa je u petak, 17. rujna, pred spomen-obilježjem Hrvatska kocka u središnjem vrbovečkom parku održana komemorativna svečanost.

Roditelji i članovi obitelji poginulih položili su vijence i zapalili svijeće, a prisutni su bili i izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH Vladimir Bergman, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, načelnice Gradeca i Rakovca Ljubica Ambrušec i Brankica Benc, načelnici Farkaševca i Preseke Matija Copak i Martin Martić te predsjednik Općinskog vijeća Dubrave i izaslanik načelnika Ante Grizelj, potom vijećnici, ratni zapovjednici Bojne, pripadnici braniteljskih udruga i Hrvatskog časničkog zbora.

Ukratko je o samoj Bojni govorila prof. Sanja Prijatelj, Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, istaknuvši kako je ova postrojba odlukom Predsjednika RH iz srpnja 2011. godine odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog, najvišim odličjem, dodijeljenim samostalnim bojnama za njihov doprinos u Domovinskom ratu.

Nakon toga svi su sudionici komemoracije nazočili sv. misi-zadušnici u župnoj crkvi sv. Vida, koju je predvodio vrbovečki župnik Zoran Grgić Grga.

Nakon što je prošlu subotu postavljena u Dubravi, izložba fotografija o 51. Samostalnoj bojni Vrbovec, ove se subote otvara u Gradecu, u sklopu programa Dana te općine.

51. Samostalna bojna Vrbovec u Domovinskom je ratu na novljanskom bojištu sudjelovala od prosinca 1991. do sredine srpnja iduće godine. Dva su pripadnika poginula (Damir Rubenčić i Dubravko Smolec), 11 ih je ranjeno, a kroz nju su prošla 1.024 pripadnika.

Također, iz središta Vrbovca u subotu ujutro dvojica biciklista kreću do Gornje Subocke kraj Lipika (117 kilometara) i putem će posjetiti mjesta, uz koja se veže djelovanje vrbovečke Bojne.