Povodom obilježavanja 30. obljetnice „Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata” i “Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje“, izaslanstvo grada Vrbovca na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika Markom Beloševićem, Hrvatskim časničkim zborom i HVIDR-om Vrbovec položili su vijence i zapalili svijeće za sve poginule, nestale i umrle branitelje.

Komemoracija je održana pored spomen obilježja “Hrvatska kocka “, rad akademskog kipara Tomislava Ostoje, a bili su nazočni i roditelji poginulih hrvatskih branitelja.

Potom je u župnoj crkvi sv. Vida mučenika održana sveta misa zadušnica koju je predvodio župni vikar Mihael Hertarić. Nakon svete mise Vrbovčani su u Ulici poginulih branitelja paljenjem lampaša odali počast stradalim hrvatskim braniteljima. Lampaši su zapaljeni i u stanovima te obiteljskim kućama.

Vijenci su položeni i u Gradecu pored spomen obilježja “Križ u Oluji”, autora Mate Turića, te u Dubravi pored spomen obilježja “Hrvatska mati” rad kipara Ludviga Ščukanca.

Vlado Kožar, predsjednik HVIDR-e Vrbovec rekao je kako su minimalne žrtve podnijete u odnosu na žrtve Vukovara i Škabrnje. – Zato ćemo uvijek ponizno i s posebnim pijetetom obilježavati te dane stradanja, ali i dane i ponosa. Posebno ćemo našim potomcima neumorno i uporno govoriti o tim danima da se nikad ne zaborave-poručio je.

Valja se i danas prisjetiti riječi novinara Siniše Glavaševića koje je uputio 18. studenog 1991. za Kroniku dana Hrvatskog radija: “Slika Vukovara u 22 sata 87 dana ostat će svjedocima ovog vremena zauvijek u sjećanju. Avetinjski prizori nižu se do beskraja, miris paljevine…

Dragan Vicković