Gnijezdo bijele rode donosi 700,00 kuna

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su i u 2016. godini sredstva za provedbu projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode u 2016. godini” na području Zagrebačke županije.

Vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplaćena je naknada u iznosu od 700,00 kn po gnijezdu. Korisnicima koji naknadu primaju putem tekućeg računa sredstva će stići danas, a onima kojima stiže putem pošte stići će u narednih nekoliko dana.

Ovim projektom se, osmu godinu za redom, vlasnicima i korisnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda godišnje isplaćuje naknada za održavanje krovišta jer gnijezda mogu biti teška i do jedne tone. Ove godine ukupno je isplaćeno 52.500 kuna za 75 gnijezda na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima i pripadajućim zgradama.

Inače u Zagrebačkoj županiji u 2016. godini zabilježeno je 267 gnijezda, čak 30 gnijezda više nego prethodne godine, od toga 79 gnijezda nalazi se na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, a 188 na stupovima. Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Ivanić-Grad i Vrbovec, dok su Dubrava i Pisarovina općine s najvećim brojem gnijezda. Sela s najvećim brojem gnijezda su Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, a njena prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu.

prigorski.hr