Vrbovčani su se danas sjetili Marije Jurić Zagorke, koja je rođena 2. ožujka 1873. u Negovcu kraj Vrbovca, a preminula na današnji dan prije 64. godine u Zagrebu.

U središnjem gradskom parku položeni su vijenci i zapaljenje svijeće pored Zagorkine biste. Vijence su položili i zapalili svijeće Denis Kralj gradonačelnik grada Vrbovca te predstavnici OŠ “Marije Jurić Zagorke”, OŠ “ Krunoslava Kutena” i  Pučkog otvorenog sveučilišta.

Komemorativnu svečanost vodio je Želimir Štefanović.

IMG_6922[1]

Marija Jurić Zagorka bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Djelovala i jedno vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu.

Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana.

Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana. Umrla je u Zagrebu 29. studenoga 1957.

(Dragan Vicković)