Sa “napuhanih” 3,19 alkoholnih promila i bez položenog vozačkog ispita 50-godišnjak se u nedjelju automobilom vozio po Kutjevu, gdje ga je zaustavila policija i smjestila u svoju posebnu prostoriju.

Iz požeško-slavonske policije u ponedjeljak su objavili kako su oko 19,45 sati prilikom nadzora prometa zaustavili Fiat požeških registracija, te provjerom utvrdili kako ga je vozio 50-godišnjak prije stjecanja prava na upravljanje te pod utjecajem alkohola.

Budući je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, smješten u posebnu policijsku prostoriju i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prema tom zakonu, novčanom kaznom od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana, kaznit će se za prekršaj osoba koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Vozaču koji je pravomoćnom odlukom proglašen krivim za prekršaj izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci, ako je prekršaj počinjen drugi put, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći te svaki sljedeći put.

U ovaj prekršaj ne ulaze sankcije zbog vožnje u alkoholiziranom stanju.

Inače, prema medicinskim ‘računicama’, vozač s 3 promila alkohola u krvi u stanju je stupora, odnosno ne shvaća gdje se nalazi, a može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja.

Sa 3,5 promila moguća je pojava kome i to se stanje smatra jednako razini kirurške anestezije.

Alkoholnih 4 promila i više može značiti komu i moguću smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća.