Vozaču Rimac Nevere optužni prijedlog

3. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Crna kronika Vozaču Rimac Nevere optužni prijedlog

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL


Policijska uprava dubrovačko-neretvanska izvijestila je u četvrtak da će podnijeti optužni prijedlog po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama protiv vozača Rimac Nevere, koji je na Jadranskoj magistrali kod Dubrovnika vozio 232 km/h te prekoračio dopuštenu brzinu kretanja vozila.

Na internetskoj platformi Reddit pojavila se snimka, koja je poslije uklonjena, na kojoj Rimac Nevera na magistrali kod Dubrovnika postiže brzinu od 230 km/h, dok iz suprotnog smjera prolazi više vozila.

“Proveden je postupak utvrđivanja prekršajne odgovornosti te je utvrđeno da se radi o prometnici državne ceste D-8 na predjelu Ratac kod Dubrovnika i da je vozač grubo prekoračio dopuštenu brzinu kretanja vozilom, odnosno da je vozilom upravljao brzinom od 232 km/h na predjelu gdje je ograničenje brzine 90 km/h”, istaknuli su iz dubrovačke policije i napomenuli kako im nije prijavljena testna vožnja automobilom po prometnicama u njihovoj nadležnosti.

Vozilo Rimac Nevera izloženo je u hotelu Vrtovi sunca u Orašcu kod Dubrovnika, uz prezentaciju za potencijalne kupce. Iz Rimac Automobila za Večernji list su odgovorili kako je svima objašnjeno da na javnoj prometnici moraju poštovati prometna pravila, dok su za testiranje viših brzina predviđene druge staze i piste.

Prometni stručnjak Željko Marušić na Autoportalu ovu je vožnju nazvao suludom i izvan svih okvira sigurnosnih standarda, a koja premašuje odredbe članka 226. Kaznenog zakona koji definira obijesnu vožnju i ima značajke prometnog terorizma.

“Što bi se dogodilo da je 2,2 tonski električni bolid, a sve se odvijalo na cesti s razmjerno intenzivnim dvosmjernim prometom, izgubio kontrolu? Enormnom kinetičkom energijom (raste s kvadratom brzine), kakvu oslobađa osrednja bomba, napravio bi masakr”, istaknuo je Marušić.

Marušić je naglasio kako su vožnjom takvim automobilom brzinom do 232 km/h na Jadranskoj magistrali pogažene sve norme cestovnog prometa i prometne sigurnosti.

“Riječ je o prometnom terorizmu, kaznenom djelu ubojstva u pokušaju, u cestovnom prometu. Zbog toga bi policija trebala uhititi dotičnog vozača, a vozilo, koje je u toj situaciji pretvoreno u oružje za ubijanje, zaplijeniti”, poručio je Marušić. (Hina)

Facebook Comments