Obitelj Navoj iz Sela Ravenskih nedaleko od Križevaca poznata je mnogim Zagrepčanima zbog svojih vrtlarskih proizvoda. Naime, sestre Silvija, Patricia i Nives zajedno s mamom Snježanom ustaju u 4.30 sati svakog jutra i kreću s pakiranjem plodova koje su ubrale večer ranije.

Nađe se tu pokoja paprika, mrkva i luk, ali daleko najviše je rajčica, piše jutarnji.hr. I to onih pravih, sočnih i mirisnih volovskih srca. Na njihovom imanju proteže se čak 20 plastenika koje je ova snažna ženska ekipa i ove godine podigla sama.

U više od pola njih, oko 12-ak, raste rajčica o kojoj se svakog ljeta na zagrebačkom Dolcu priča naveliko, traži koja kila više i kojoj je teško pronaći konkurenciju.

“Već 23 godine, otkad se rodila naša Silvija, mi se bavimo paradajzom. Prvo smo sadili krastavce i imali smo voćnjak i onda sam postepeno počela saditi papriku i rajčicu. Krenula sam od polja i to je bilo katastrofa, korijenjenje je odmah odumrlo i tad sam samoj sebi rekla da nema šanse da više ikad posadim paradajz. Ali znate kako to ide, počeli smo s jednim, dva, tri plastenika, sad ih je skupilo 20 i baš rajčici smo odlučili dati najviše prostora. Ona nam je i najpopularniji proizvod i ono na što smo i same baš ponosne”, govori mama Snježana dok nas u društvu svojih kćeri vodi kroz ogroman vrt nedaleko Križevaca.