Pripadnici Vojske Crne Gore spriječili su u ponedjeljak komunalnu inspekciju općine Kotor da izvrši nalog Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore koja je naložila uklanjanje spomen-ploče u krugu bivšeg vojnog objekta u Morinju, postavljene u spomen na hrvatsko zatočeništvo 1991. i 1992.

Kako se doznaje, vojnici koji od prije petnaestak dana neprekidno dežuraju iza zaključane ograde napuštenog objekta koji se ne koristi već 16 godina, nisu dopustili komunalnim inspektorima ulazak u krug tog vojnog objekta, iako su im inspektori pokazali izvršni nalog Uprave da se spomen-ploča mora ukloniti.

Vojnici su komunalnim inspektorima kazali da imaju izričiti nalog pretpostavljenih da nikome ne dopuste ulaz u krug objekta. Ni nakon insistiranja komunalnih inspektora da straža obavijesti pretpostavljene da je inspekcija tu i da mora izvršiti nalog koji je Općini Kotor prošlog tjedna uručila državna Uprava za inspekcijske poslove, vojnici nisu dopustili ulaz u objekt, ističući da im je “iz Ministarstva odbrane opet rečeno da je naredba o zabrani ulazaka u objekat Morinj i dalje na snazi”.

Spomen-ploču su 10.listopada otkrili crnogorski ministri vanjskih poslova i obrane. Njome se ističe crnogorsko žaljenje zbog postojanja logora u Morinju i patnji hrvatskih branitelja koji su ondje bili zatočeni. Svečanosti postavljanja ploče bili su nazočni potpredsjednik hrvatske vlade Tomo Medved i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Postavljanje ploče naknadno je dovedeno u pitanje iz formalnih razloga, uz tvrdnje da je postavljena bez potrebne dozvole ministarstva kulture i lokalnih vlasti, zbog čega su dvojica ministara isključena iz postojeće tehničke vlade. Oni su pak ustvrdili da je ploča postavljenja sukladno važećim propisima koji se odnose na objekte koji su u vlasništvu ministarstva obrane.