Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić ugostio je s najbližim suradnicima visoku delegaciju kijevskog Dinama na čezu s predsjednikom kluba Igorom Surkisom.

Kijevski velikan će od 18 sati na stadionu u Maksimiru odigrati humanitarnu utakmicu sa zagrebačkim Dinamom, sav prihod od prodaje ulaznica bit će za upomoć ukrajinskim izbjeglicama i ukrajinskom narodu.

Uz predsjednika Kustića, ukrajinsku delegaciju primili su prvi dopredsjednik Ante Vučemilović-Šimunović, izvršni direktor Tomislav Svetina, tehnički direktor Stipe Pletikosa, koordinator natjecanja Neven Šprajcer te izbornik A reprezentacije Zlatko Dalić.

“Drago nam je što ste danas ovdje, ali nije nam naravno drago zbog razloga koji vas je ovdje doveo. Od prvoga dana smo u kontaktu i znate putem našeg Ognjena Vukojevića da imate punu podršku našeg Saveza. Znamo jako dobro što je rat i ne zaboravljamo da je Ukrajina bila uz Hrvatsku kada je nama bilo teško kao što je sada vama. Zato jako dobro znamo vrijednost mira te ga od srca želimo ukrajinskom narodu i državi”, poručio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.
Predsjednik Dinama Igor Surkis zahvalio je rukovodstvu HNS-a na iskazanom gostoprimstvu i podršci.

“Hvala vam na podršci i pomoći, kao i na razumijevanju teške situacije. Vjerujemo u pobjedu Ukrajine, kao što je i Hrvatska svojedobno pobijedila. Na nama je da pokušamo kroz nogomet poslati poruku mira te humanitarnim djelovanjem doprinijeti borbi ukrajinskog naroda za slobodu i mir.”

Na te riječi nadovezao se i bivši predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza i dopredsjednik UEFA-e, Grigorij Surkis.

“Nitko nije mogao zamisliti ovo u 21. stoljeću. Nadamo se miru i završetku rata, iako je to danas teško zamisliti nakon svih zvjerstava kojima smo svjedočili. Čestitamo Hrvatskoj na plasmanu na Svjetsko prvenstvo, a priželjkujemo da to ostvari i Ukrajina. Nadamo se da imamo i podršku Hrvatske na tom putu.”

“Sve što želim Hrvatskoj želim i Ukrajini”, odgovorio je predsjednik HNS-a, i uz osmijeh dodao:

“Osim ako se sretnemo u finalu Svjetskog prvenstva, tada ipak želim pobjedu Hrvatske”.

Surkis je posebno zahvalio Ognjenu Vukojeviću, izborniku hrvatske U-20 reprezentacije i pomoćnom treneru u Dinamu, za angažman oko ovog gostovanja u Hrvatskoj:

“U Ognjenu smo imali jako dobrog nogometaša, ali još boljeg čovjeka. Sada je pomoćni trener u našoj prvoj momčadi te je dao veliki doprinos u organizaciji dolaska u Hrvatsku.”

Veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič također je zahvalio Hrvatskoj na podršci Ukrajini.

“Sport je uspješniji u povezivanju od politike. Hrvatska je snažna u nogometu, ali da bi to pomogla pokazati svijetu, prvo je morala biti snažna u borbi za svoju neovisnost. Ukrajina je zbog toga imala uvijek veliko poštovanje prema Hrvatskoj. Hrvati imaju veliko srce i po tome su posebni. Iako geografski mala, Hrvatska je dala veliku pomoć Ukrajini i na tomu smo uistinu zahvalni.”

Uz Igora i Grigorija Surkisa, Ognjena Vukojevića te veleposlanika Kiriliča, u gostujućoj delegaciji bili su izvršni direktor Rezo Čokonelidze i menadžer Anatolij Volk.