Nakon što je Mura u Murskom Središću u četvrtak dosegnula najviši vodostaj od 459 centimetara i protok vode od oko 813 prostornih metara u sekundi, vodostaj je počeo padati te je razina obrane od poplave vraćena na redovnu, priopćila je u petak Međimurska županija.

Napomenula je da se u Gornjem Međimurju aktiviralo klizište u Banfiju.

Sve operativne snage koordinirane Stožerom civilne zaštite Međimurske županije 17. svibnja bile su na terenu te pripremile obranu Murskog Središća od nailazećeg vodenog  vala, a dan kasnije stigle su prve dobre vijesti iz Hrvatskih voda. Oborine su prestale i na područjima gornjeg toka Mure te se vodostaj rijeke i u Murskom Središću počeo snižavati od 16 sati, otkada je u konstantnom padu.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije, zamjenik župana Josip Grivec istaknuo je da su operativne snage bile u punoj pripravnosti te da su u Murskom Središću, koje je bilo kritična točka, pripremili sve za obranu ljudi i imovine.

Kako je rijeka rasla cijelu noć, već se u kasnijim prijepodnevnim satima 18. svibnja u manjem obimu prelila preko dijela šetnice u Murskom Središću, no srećom na tome je stala. U petak ujutro je vodostaj Mure bio 407 centimetara s tendencijom daljnjeg opadanja.

U Hrvatskim vodama procjenjuju da zbog obećavajuće vremenske prognoze daljnjih ugroza za područje Međimurja više ne bi trebalo biti.

Tijekom jučerašnjeg dana od bujičnih nanosa očišćene su sve prometnice u nadležnosti Županijske uprave za ceste, a većih intervencija više nisu imali ni vatrogasci, ističe se u priopćenju Stožera.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić kaže da je bilo tek sporadičnih ispumpavanja vode iz podruma u Murskom Središću.

Mura je u povlačenju i u Podturnu, a u Goričanu se vodostaj stabilizira  pa se u idućim danima očekuje potpuno smirivanje situacije. Drava u Donjem Međimurju usprkos nabujalosti i tek neznatnom prelijevanju nije prouzročila štete, a Grivec ističe da operativne snage još nadgledaju teren.

Jedinice lokalne samouprave procijenit će u sljedećim danima štete izazvane bujicama od obilnih padavina tijekom 16. i 17. svibnja, nakon čega će se u Međimurskoj županiji donijeti odluka o eventualnom proglašenju elementarne nepogode.