Voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva, Vedran Runjić, održao je u prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu radionicu na temu „Povijest i društvena uloga vatrogastva“.

Radionica je održana 17. lipnja s početkom u 19 sati, a datum održavanja radionice odabran je iz razloga jer je na taj dan prije 157 godina osnovano prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj, što se smatra začetkom modernog vatrogastva na našim prostorima. Stoga je voditelj radionice čestitao i orehovečkim vatrogascima – dobrovoljcima njihov dan, jer vođeni humanom idejom, nebrojeno mnogo puta sudjeluju u spašavanju života i imovine.

Vedran Runjić pred okupljenim je sudionicima govorio o povijesti vatrogastva na našim prostorima, naglasivši da prvi pisani tragovi određene vrste zaštite od požara datiraju još iz doba Rimskog Carstva pa preko Srednjeg vijeka kada su mnogi gradovi imali svoje jasno utvrđene protupožarne propise koji su bili dio gradskih statuta. Početak modernog vatrogastva počinje 1864. kada se u Varaždinu osniva prvo dobrovoljno vatrogasno društvo, a taj su trend slijedila i ostala mjesta, među ostalim i Sveti Petar Orehovec, koji svoje vatrogasno društvo osniva davne 1910. godine.

Sudionici radionice imali su prilike vidjeti videozapis izvođenja vatrogasnih vježbi iz 30.-tih godina prošlog stoljeća, a bilo je i konstruktivne rasprave vezano uz vatrogasnu opremu iz nekih prošlih vremena u usporedbi s današnjom.

Runjić je istaknuo kako su dobrovoljna vatrogasna društva uvijek bila nositelji života u lokalnoj zajednici, a ujedno i promicatelji hrvatskog jezika i čuvari nacionalne svijesti. Dobrovoljna su vatrogasna društva, kroz mnoge državne zajednice u kojima se nalazila Hrvatska, uvijek inzistirala na korištenju hrvatskog jezika i pisma.

Na kraju, okupljenim sudionicima na radionici podijeljene su brošure Muzeja hrvatskog vatrogastva, a voditelj radionice uputio je poziv svima da dođu i posjete Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu.
Ova je radionica sufinancirana sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec.

Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sv. Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”. Voditeljica projekta je Ana – Marija Petric Vlah, a koordinatorica Društveno kulturnog centra Barbara Vugrinec.

Ova radionica, kao i sve ostale radionice Vatrogasne zajednice općine koje će se održati u sklopu ciklusa radionica „Od prevencije do intervencije: DVD primjer društvene kohezije“, u potpunosti su besplatne i njihov je cilj promoviranje vatrogastva među svim uzrastima.