Cijena vode u Zagrebu ipak do daljnjega neće poskupjeti, priopćili su u četvrtak iz Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) koja je, nakon što je njezin novi direktor Marko Blažević održao sastanke s Vijećem za vodne usluge, stavila izvan snage novi cjenik objavljen prošlog tjedna.

“Važno je napomenuti da se ovom odlukom ne dovodi u pitanje potreba za podizanjem cijena vodnih usluga i naknada, već je cilj u suradnji s Vijećem osigurati da postupak donošenja novog cjelovitog cjenika bude u potpunosti u skladu s regulativom. To znači da se poskupljenje vode odgađa dok se u sljedećih nekoliko mjeseci ne provede novi postupak donošenja cjenika, sukladno preporukama Vijeća za vodne usluge”, izjavio je Blažević.

To je novi obrat koji se posljednjih dana događa oko poskupljenja vode u Zagrebu. Iako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević još prošle godine najavio da će cijena vode rasti za 15 posto, to se nije dogodilo jer je prošlog tjedna Vijeće za vodne usluge obustavilo poskupljenje naknade za vodne usluge, zbog čega je poskupljenje od 1. ožujka trebalo biti na razini sedam posto.

Vijeće je obustavilo poskupljenje naknade jer mu bivši direktor ViO-a Davor Poljak nije dostavio potrebnu dokumentaciju, zbog čega je smijenjen. Odluku o odgodi cjelokupnog poskupljenja donio je danas novi direktor Blažević, jer je na sastancima s Vijećem za vodne usluge “potvrđeno da su prilikom donošenja cjenika učinjene proceduralne pogreške”.

Blažević podsjeća da se cijena ViO-ovih usluga nije povećavala od 2012. godine, pa je poskupljenje nužno zbog sigurnosti isporuke vode i pokretanja investicija radi smanjenja gubitaka.

“Zbog desetljeća neulaganja, sustav je došao u stanje u kojem je postao neodrživ. Podsjećamo da se u Zagrebu gubi oko 50 posto vode, a pucanja cijevi su svakodnevnica. Samo prošli mjesec zabilježeno je ukupno 130 puknuća cijevi svih profila, uključujući magistralne cjevovode, što je u prosjeku 4-5 puknuća dnevno”, rekao je.

Saniranje 130 puknuća cijevi mjesečno iziskuje svakodnevna značajna ulaganja, a jedini način da se puknuća i gubici vode dugoročno smanje jest značajno ulaganje u obnovu i modernizaciju vodoopskrbne mreže. “To je i jedini način da se mreža proširi i dovede do svakog kućanstva u Gradu Zagrebu”, ističe Blažević.