Nakon što je Vijeće za vodne usluge donijelo rješenje o odgodi poskupljenja vode u Zagrebu, glasnogovornica Gradske uprave Hini je pojasnila da od 1. ožujka cijena vode ipak raste, ali da će zasad, iznos poskupljenja biti otprilike upola od najavljenih 15 posto.

Iako je od 1. ožujka cijena vode u Zagrebu u prosjeku trebala rasti za 15 posto, zbog ulaganja u vodnu infrastrukturu i pripremu projekta Zagreb, povećanje cijene vode do daljnjega bit će na polovici tog postotka.

Potvrdila je to glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj pojašnjavajući izjavu zagrebačkog gradonačelnika, koji je danas, zbog odluke tog vijeća koje je osporilo jednu stavku poskupljenja i time obustavilo njegovu primjenu, smijenio direktora Vodoopskrbe i odvodnje, Davora Poljaka.

“Dio poskupljenja je sporan, dio nije”, rekao je Tomislav Tomašević na konferenciji za medije u Splitu pojašnajvajući što je Vijeću za vodne usluge bilo sporno.

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Šiljeg ranije je izjavio da je to vijeće zaključilo da je u cjelokupnom iznosu poskupljenja, nezakonito dizanje iznosa naknade za razvoj.

“Poskupljenje cijena vodnih usluga sastoji od dva parametra: jedan je dizanje same cijene vode, a druga je dizanje naknade za razvoj. Vijeće je utvrdilo da dizanje naknade za razvoj Vodoopskrbe i odvodnje Zagreb protuzakoniti akt i stavljen je jučerašnjom sjednicom izvan snage”, naveo je Šiljeg.

Tomašević: Riječ je o proceduralnoj greški, dostavit ćemo svu dokumentaciju

Tomašević je rekao da je za sve kriva “proceduralna greška” u postupku odobravanja tog poskupljenja. Naime, istaknuo je da tvrtka Vodoopskrba i odvodnja nije Vijeću za vodne usluge dostavila svu potrebnu dokumentaciju koju je to vijeće tražilo.

“O tome nismo znali ništa ni mi u Gradskoj upravi, niti Uprava Zagrebačkog holdinga koja je nadređena Poljaku. Ta proceduralna greška mi je neshvatljiva i neprihvatljiva”, poručio je Tomašević.

Najavio je da će ViO što skorije vijeću dostaviti sve dokumente.

“U ovakvoj velikoj i bitnoj stvari, da se ne informira o tome Gradsku upravu, to je neprihvatljivo”, rekao je Tomašević.

Odgovorio je i na prozivke ministra gospodarstva Davora Filipovića, koji je zbog te situacije u petak sazvao konferenciju za medije.

Čudno da nalaze neovisnog tijela komunicira sam ministar

Istaknuo je kako mu je čudno da nalaze neovisnog tijela pri tom ministarstvu, komunicira sam ministar.

“To je neovisno tijelo. Meni je neobično da odluke neovisnog tijela komunicira ministar gospodarstva”, rekao je Tomašević.

Filipović je, među ostalim, danas optužio Tomaševića, da sve probleme grada svaljuje na leđa građana i oštro kritizirao odluku o poskupljenju općenito, s obzirom na energetsku krizu, u kojoj Vlada pomaže Zagrebu, kao i drugim lokalnim samoupravama.

“Nije lako ljudima platiti 15 posto veću cijenu, neka se malo zamisle, šta oni to rade u Gradu Zagrebu, misle li oni na naše građane”, upitao je ministar i zatražio “minimum korektnosti” gradske vlasti i odustajanje od poskupljenja.

Šiljeg i Filipović danas su istaknuli i da projekt Zagreb, koji je službeni razlog poskupljenja vode, nije niti približno spreman za prijavu  Ministarstvu gospodarstva.

Tomašević je istaknuo da Gradska uprava ostaje pri tome da je ulaganje u vodnu infrastrukturu nužno, a da će Grad Zagreb uzeti EU novac koji se nudi.

“Ali ni to neće biti dovoljno, moramo dio EU projekata sufinancirati, a dio projekata moramo sami financirati, odnosno financirati iz vlastitih prihoda (ViO-a), odnosno cijene vode”, rekao je Tomašević.

Istaknuo je da će iz Fonda solidarnosti 40 milijuna kuna “sada povući”, druge stvari iz NPO-a, a treće stvari u sklopu 27 projekata, koji se krovno nazivaju Projekt Zagreb.