Samoubojstvo 22-godišnjeg mladića iz BiH Mladena Dulića koji je skončao život nedugo nakon što je na društvenim mrežama objavljen video zapis u kojemu ga se ismijava dok traži posao izazvao je oštra reagiranja u toj zemlji, a kažnjavanje odgovornih je zatražio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Na video zapisu naziva ‘Molba za rad na benzinskoj pumpi’ koji je objavljen na Youtubeu i Tik Toku vidljiv je radnik benzinske crpke i mladić koji ispunjava zahtjev za prijam na posao. Pritom zaposlenik postavlja uvredljiva pitanja mladiću nastojeći ga ismijati.

Mediji u BiH pozivajući se na bliske Dulićeve prijatelje iz općine Laktaša na sjeveru BiH navode kako je on počinio samoubojstvo zbog objavljivanja video zapisa jer više nije mogao podnijeti ponižavanje i ismijavanje.

Zbog toga slučaja policija je uhitila je Veljka Trišića, radnika benzinske crpke s video zapisa. Tužiteljstvo provodi istragu.

Jedan od boraca za radnička prava u BiH Dražen Pejaković napisao je na društvenoj mreži kako se radi o nasilju nad radnicima.

“Ovima koji su zbog snimke poslali u smrt mladog čovjeka mogu poručiti da je njegova smrt vama na duši”, napisao je Pejaković.

Vlasnik benzinske crpke izrazio je sućut obitelji zbog nesretnog slučaja. Mediji prenose da je uhićenom radniku dao otkaz.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osudio je ismijavanje mladića i zatražio kažnjavanje odgovornih.

“Osuđujem sve one koji su snimili i javno širili snimku. Zaslužuju snositi javnu osudu i kaznenu odgovornost”, napisao je Dodik na svom Twitter nalogu.

Najavio je pooštravanje zakonskih propisa kako bi se sankcionirala ovakva ‘vrsta nasilja čime ugrožavaju druge osobe’.

Brojni građani i javne osobe osudili su objavljivanje video zapisa ismijavanja mladića Mladena Dulića te upozorili na opasnosti od zloporaba putem društvenih mreža.