Vladika Stipić ponudio pomoć koptskoj zajednici na području Hrvatske i Slovenije

6. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Vladika Stipić ponudio pomoć koptskoj zajednici na području Hrvatske i Slovenije


Križevački vladika Milan Stipić primio je svećenika Koptske pravoslavne Crkve iz Egipta o. Tadrosa Riada u četvrtak 5. kolovoza u biskupskoj rezidenciji u Križevcima s kojim je razgovarao o teškoj situaciji Kopta u Egiptu te im ponudio pomoć u organizaciji pastorala, piše IKA.

O. Tadros izložio je vladiki Stipiću nemile okolnosti u kojima se nalazi Koptska pravoslavna Crkva u Egiptu, a i u Europi gdje se zbog iseljavanja svojih vjernika proširila. Kopti su izvorni egipatski kršćani, etnički i jezični potomci drevnih Egipćana iz vremena faraona, koji sačinjavaju 15% današnjeg stanovništva Egipta, brojeći više od 15 milijuna pripadnika. Kao potomci drevne aleksandrijske Crkve koju je osnovao sveti apostol Marko, tijekom povijesti bili su često progonjeni od vladajuće islamske većine, a posljednjih godina izloženi su brutalnim napadima, otmicama i nerijetko bombaškim napadima po svojim crkvama.

Zaprepaštenje, ali i udivljenje kršćanskoga svijeta izazvalo je brutalno ubojstvo mladih Kopta na Libijskoj obali od strane islamističkih militanata 2015. godine koje je i Katolička Crkva s poštovanjem nazvala mučenicima vjere. Unatoč progonima, Kopti su silno privrženi svojoj Crkvi, a osobito doživljavaju procvat monaštva u drevnim manastirima egipatske pustinje gdje se u 4. st. rodilo kršćanskom monaštvo i pustinjaštvo. Teška situacija Kopta u Egiptu urodila je nažalost i iseljavanjem u Europu i na druge kontinente, gdje se danas nalaze brojne zajednice Kopta koji se okupljaju oko svojih crkava i svećenika kako bi sačuvali svoju kršćansku vjeru i svoj identitet. I u Hrvatskoj ima sve više koptskih doseljenika.

Vladika Milan Stipić, u duhu ekumenske ljubavi i bratskih odnosa između Katoličke i Koptske pravoslavne Crkve kojega osobito gaje papa Franjo i koptski aleksandrijski patrijarh Tawadros, ponudio je pomoć Križevačke eparhije u organizaciji pastorala koptskoj zajednici na području Hrvatske i Slovenije.