Križevački vladika Milan Stipić je na Četvrtu nedjelju po Duhovima, 16. lipnja 2024., služio Božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga u Rijeci, u crkvi sv. Fabijana i Sebastijana, gdje se grkokatolici Rijeke i okolice redovito okupljaju na bogoslužje.

Crkvu u starom gradu Riječka nadbiskupija ustupila je grkokatoličkoj zajednici koja sve više raste, a okuplja Hrvate, Rusine i Ukrajince.

S vladikom Stipićem liturgiju su suslužili o. Andrij Savyak, odnedavno imenovan voditeljem pastoralne misije za grkokatolike u Rijeci, župnik katedralne župe Križevci o. Mihajlo Simunović koji je punih 19 godina jednom mjesečno dolazio u Rijeku služiti svetu liturgiju za grkokatolike te đakoni Livio Marijan i Antonije Pajić.

Liturgiju su pjevali Zbor katedrale iz Križevaca i domaći riječki zbor.

U homiliji je vladika Stipić protumačio poruku naviještene evanđeoske perikope o vjeri rimskog satnika čiji je sluga ležao u smrtnoj opasnosti. „Mnogi kršćani danas često formalno mole, nekada i uz mnogo riječi i formula, ali im nedostaje živa vjera i povjerenje da Gospod uistinu čuje naše molitve. Često nam nedostaje i poniznosti i svijest o našoj nedostojnosti pred Bogom pa mislimo da molitva funkcionira automatski ili poput nekakve magijske formule. Rimski satnik najprije izriče, priznaje svoju grešnost i nedostojnost, dakle, ispovijeda se iskreno pred Gospodom, a onda izriče duboku i snažnu vjeru kada kaže Isusu da samo rekne riječ i da će sluga ozdraviti jer je Isus Gospod i Bog. Dakle, nisu potrebne kojekakve formalne religiozne radnje ili posredništva, jer Krist je iznad svega, Gospodar svega“, istaknuo je.

„Ugledajmo se u ovu iskrenu, nekompliciranu, jednostavnu vjeru u Spasitelja našega Isusa Krista i pristupamo mu u svim našim potrebama i nevoljama čista i iskrena srca. On sam nas je pozvao: ‚Dođite k meni, svi koji ste opterećeni i umorni i naći ćete spokoj, mir, zdravlje i sve što nam je potrebno za vječni i vremeniti život‘“, pozvao je mons. Stipić.

Na kraju liturgije zahvalio je o. Simunoviću za predano služenje grkokatoličkoj zajednici u Rijeci tijekom 19 godina te je predstavio novog dušobrižnika o. Andrija Savyaka koji će odsad redovito svake nedjelje služiti svetu liturgiju i druga bogoslužja u toj riječkoj crkvi te biti vjernicima na raspolaganju za sve duhovne potrebe. Liturgija će se nedjeljom služiti u 9 sati.