Na Veliki i sveti četvrtak, 28. ožujka 2024., u Grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, križevački vladika Milan Stipić služio je Večernju s Božanskom liturgijom sv. Bazilija Velikoga, kako je to običaj u bizantsko-katoličkom obredu.

S vladikom Milanom su susluživali o. Vladimir Simunović, generalni vikar Križevačke eparhije te drugi svećenici, a pjevali su bogoslovi, među kojima i nekolicina iz Ukrajine.

U bizantskom obredu se na Veliki četvrtak služi Liturgija sv. Bazilija Velikoga zajedno s Večernjom u spomen na Gospodnju večeru kada je ustanovljena presveta Euharistija. Kroz liturgiju se više puta pjeva tropar – liturijgska pjesma: ”Za pričesnika Tvoje Otajstvene večere primi me danas, Sine Božji, jer ja neću izdati tajnu tvojim neprijateljima niti ću ti dati poljubac kao Juda, već ti se kao razbojnik ispovijedam: Spomeni se mene, Gospode, kada dođeš u Kraljevstvo svoje.”

Na Veliki četvrtak kasnije uvečer služi se Jutrenja Muke Gospodnje (Velikoga petka) na kojoj se čita dvanaest Evanđelja o muci i smrti Gospodnjoj.

WhatsApp Slika 2024-03-28 u 10.03.39_6074cdff WhatsApp Slika 2024-03-28 u 10.39.23_c08595e3