Povodom početka Velikoga posta svete Četrdesetnice (korizme), u nedjelju 5. ožujka vladika križevački Milan Stipić i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, zajedno sa svećenicima Grkokatoličkog vikarijata Križevačke eparhije u Bosni i Hercegovini služili su Božansku liturgiju sv. Bazilija Velikoga u grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Prnjavoru.

Liturgiju su pjevali domaći pjevači župe i Zbor križevačke katedrale, a sudjelovali su brojni vjernici. Tu nedjelju grkokatolički vjernici Bosansko-hercegovačkog vikarijata obilježavaju kao Prvu nedjelju Velikoga posta, budući da se ravnaju prema istočnoj pashaliji (računanje Uskrsa), a ujedno je to bila i prigoda da novi apostolski nuncij u BIH nadbiskup Chullikatt, kojega je papa Franjo imenovao na tu dužnost 1. listopada 2022. godine, upozna grkokatoličku zajednicu Križevačke eparhije u BIH. Grkokatolički vikarijat se sastoji od deset župa, a vjernici su po narodnosti Ukrajinci, potomci doseljenika iz područja Galicije u vrijeme Austro-Ugarske. Vladika Stipić pozdravio je novoga nuncija i zaželio mu uspješan i blagoslovljen rad kao predstavnik Svetoga Oca na novoj dužnosti.

Mons. Chullikatt je propovijedao na temu Evanđelja Prve nedjelje Velikoga posta, koje opisuje Isusov susret s učenicima Filipom i Natanaelom u kojem ih Gospodin poziva da ga upoznaju kao mesiju. ”U današnjem Evanđelju čuli smo kako Filip, koristeći se istim riječima Isusa, otkriva identitet Isusa Natanaelu: ‘Dođi i vidi!’ (Iv 1, 46). Jedna stara izreka kaže: ‘Bog te susreće tamo gdje jesi’, tj. nemoguće je upoznati neku osobu ako se osobno ne susretne s njom i ako se ne sudjeluje u njezinim radostima i žalostima. Stoga sa svoje strane Isus ide u susret svojim prvim učenicima, nalazi ih gdje žive i poziva ih da ga slijede. Bog nikada ništa ne nameće protiv naše volje. Bog uvijek želi život i blagoslov za nas, želi naše najviše dobro, pa čak i ako ponekad mnogi izabiru smrt umjesto života, i prokletstvo umjesto blagoslova”, kazao je nuncij Chullikatt.

“U životu ćemo se neizbježno suočiti sa poteškoćama, izazovima, razočarenjima i porazima i nećemo ih lako prevladati. Ponekad će nas ova gorka iskustva natjerati na suze ili će nam stvoriti napetosti, krize, podjele, rane pa čak i ozlijede. Rast u životu vjere nije uvijek lagan i mnogo puta može postati vrlo bolan, pogotovo ako vjera od nas očekuje da napravimo osobni izbor između života i smrti, između dobra i zla. Tada svako od nas mora napraviti taj odlučni korak i mora pravilno i nepokolebljivo odlučiti kako bi na vrijeme stigli do konačnog cilja”, naglasio je nadbiskup Chullikatt. “Draga braćo i sestre, današnje Evanđelje nam poručuje da se ne može slijediti Isusa, ostajući na mjestu gdje jesmo ili još gore ostajući tamo gdje smo bili u prošlosti. Ne može se slijediti Gospodina i ujedno ostati isti, sa svojim istim idejama, sa svojim istim stajalištima. Ako bi smo bili u istim situacijama i sa istim ljudima koji razmišljaju poput nas, prilagodit ćemo se istim idejama i nikada nećemo rasti. Razvijati se znači susret s drugačijim, s novim ljudima, s različitim situacijama, s drugačijim okolnostima. Potrebno je krenuti dalje da bi napredovali, da bi rasli, da bi hodali i da bi postojali. Inače riskiramo postati fosilizirani. Znači, u životu je potrebno činiti određene korake i donositi određene odluke, jer se u protivnom polako dolazi do totalne paralize; potrebno je suočiti se sa određenim strahovima, potrebno je proći kroz njih, potrebno je sukobiti se sa njima”, rekao je nuncij.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, predstavnik Svetoga Oca se obratio i izbjeglim Ukrajincima te kazao: “Kako da se ovdje ne prisjetimo vrlo bolnog vremena koje, vi dragi ukrajinski vjernici, proživljavate, već više od godinu dana, zbog tužne tragedije rata koji ne prestaje sijati smrt i razaranje u vašoj voljenoj Ukrajini. Kako je nedavno rekao Papa Franjo: ‘Ruševine rata u Ukrajini su opipljivi znak užasa koji sad već traje preko dvanaest mjesec’. Nimalo nije lako živjeti u ovakvim apsurdnim situacijama bez bliskosti i povjerenja u Boga kako bi smo se nekako izborili s takvim poteškoćama. Ali sigurni smo da je Bog uvijek intenzivnije prisutan među vama u vašim patnjama, zaista Bog pati sa vama jer On ne može drugačije kada njegovi sinovi i njegove kćeri pate bez ikakve krivice. U svojoj dobroti i pravednosti Bog uvijek brani nevine i nemoćne i njihove molbe upućene Njemu nikad ne ostaju bez odgovora. Na kraju krajeva Bogu pripadaju pobjeda života nad smrću i pobjeda dobra nad zlom. U vašem iščekivanju Boga koji će vam bez odlaganja doći pomoći, koji će vam obrisati suze i koji će vam ublažiti vašu bol, budite sigurni da je Svemogući uvijek sa vama, da vas neće nikada ostaviti, da će uskoro ispružiti svoju moćnu ruku i učiniti da zrake olakšanja toliko željenog i iščekivanog proljeća ponovno procvjetaju tijekom zime, ponovno rasplamsavajući u vama živu nadu u obećavajuću budućnost mira koja će se ponovno pojaviti u vašim srcima i u vašim obiteljima”, naglasio je apostolski nuncij.

Nakon liturgije upriličeno je zajedničko druženje svih nazočnih u Ukrajinskom grkokatoličkom pastoralnom centru, gdje su se priključili svećenici mjesne pravoslavne Crkve kao i imam islamske zajednice u Prnjavoru. Nuncij Chullikatt obradovao se živoj grkokatoličkoj zajednici, kao i dobrim ekumenskim odnosima koje gaje s drugim vjerskim zajednicama.