Vlada je odlučila fiksirati najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon telefonske sjednice Vlade.

Tako će litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama koštati 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 bit će 13,50 kuna po litri.

Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri.

Vladina uredba kojom se omogućavaju te cijene primjenjuje se od sutra i prema Plenkovićevim riječima odnosi se na 94 posto postaja. Vrijedit će dva tjedna.

Ona se ne odnosi na premium goriva odnosno goriva s dodatnim aditivima, čija će se cijena i dalje formirati slobodno.

Da Vlada nije reagirala, osnovni benzin bi od sutra koštao 14,57 kuna, dizel 14,06 kuna, a plavi dizel 10,93 kune, rekao je Plenković. Te cijene bit će od sutra na autocestama, osim plavog dizela, koji se ondje ne toči.

Plenković kaže da su zahvaljujući svim dosadašnjim vladinim mjerama cijene benzina niže za 2,45 kuna, dizela 3,56 kuna, a plavog dizela za 2,38 kuna po litri.

Od sutra će tako, apostrofiirao je predsjednik Vlade, jedino rasti cijene osnovnog eurosupera 95 i eurodizela na benzinskim postajama koje se nalaze na autocestama.

Plenković: Zaštićen standard građana i osigurani prihodi za vrijeme turističke sezone

Poručio je da je na taj način zaštićen standard hrvatskih građana i gospodarstva, a istodobno, s obzirom da se nalazimo usred turističke sezone i da je Hrvatska atraktivna autodestinacija, osigurani i prihodi za vrijeme turističke sezone.

U tom kontekstu, Plenković je naveo da je od početka godine ostvareno 4,6 milijuna dolazaka turista i 18 milijuna noćenja, što su porasti u odnosu na isto lanjsko razdoblje od 150 i 145 posto.

Trenutno, Hrvatska se nalazi na 94 posto noćenja rekordne 2019. godine, a ako se takav trend nastavi, može se očekivati bolja turistička sezona no 2019.godine, istaknuo je.

Ohrabruje i porast broja i vrijednosti fiskaliziranih računa, kao i porast broja vozila na autocestama, koji je u odnosu na pretkriznu 2019. u dosadašnjem dijelu godine veći za dva milijuna, naveo je predsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje novinara, ocijenio je i da je danas donesena uredba u “potpunosti nediskriminirajuća” s obzirom da je svugdje za svakog ista cijena, za razliku od Mađarske, koja jeftinije prodaje benzin građanima s domaćim tablicama na automobilima. “Takva politika je protupravna i ne može proći”, rekao je Plenković, dodajući da je siguran da će taj mađarski mehanizam pasti na Europskom sudu.

Smatra i da nije realno očekivati da će turisti u većoj mjeri silaziti s autocesta i točiti gorivo u naseljenim mjestima kako bi prošli jeftinije.

Plenković: Prozivati one koji neopravdano podižu cijene

S obzirom na “prilično veliku” dobit Ine u prvom kvartalu, dobro punjenje državnog proračuna, ali i rast cijena hrane koji je u Hrvatskoj praktički dvostruko brži no u eurozoni, novinari su upitali Plenkovića je li vrijeme za neke “značajnije poteze” kako bi se taj rast cijena hrane obuzdao, na što je on odgovorio da gospodarstvo pokreću energenti, a po pitanju ublažavanja rasta njihovih cijena je već puno toga učinjeno.

Vlada će putem Ministarstva poljoprivrede donositi i nove odluke kako bi se pomoglo proizvođačima u poljoprivredi i ribarstvu, rekao je, dodajući i kako je, kada je o trgovini riječ, potrebno angažirati sve mehanizme u društvu.

Vlada je tako snizila PDV na brojne artikle, no ipak su se našli neki u lancu koji profitiraju, “nerijetko i neopravdano”. Tu je stoga bitna uloga medija, kao i udruga za zaštitu potrošača, koji trebaju prozivati one koji neosnovano dižu cijene, a u trenutku koji zahtjeva široki konsenzus i društvenu odgovornost svih sudionika, poručio je Plenković.

Marić: Država s PDV-om na hranu izašla u susret “najviše što može”

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je država s PDV-om u maloprodaji hrane izašla u susret “najviše što može”, jer PDV ne može biti niži od pet posto.

S druge strane, kada je riječ o trošarinama na gorivo, prostor za daljnje snižavanje je limitiran europskim direktivama, pa je tako za dizel do minimalne razine preostalo 19 lipa po litri, a za benzin 37 lipa, naveo je Marić.

Rekao je i kako na sastancima na razini EU-a kojima je on nazočio nije bilo rasprave o promjenama tih direktiva.

U Vladi je bilo i rasprave staviti trošarine već sada na minimum, no procijenjeno je – za sada još ne, ali za dva tjedna će se vidjeti, dodao je Marić.

Filipović: Činimo sve što je u našoj moći

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje je li u kontaktu s distributerima, no i rekao kako ne vjeruje da neke benzinske crpke jutros nisu imale dizel jer “ne nabavljaju se derivati od nedjelje za ponedjeljak, već je to malo drugačiji proces”.

Ne očekuje nikakve nestašice. Danas donesena mjera odnosi se na razdoblje od dva tjedna, a za to vrijeme će se promatrati situacija i po potrebi donositi nove odluke, rekao je Filipović.

Upitan smatra li da je ovakav rast cijena energenata u Hrvatskoj, prije svega goriva, opravdan, Filipović je rekao da je rast cijena goriva prisutan svugdje, pri čemu brojni analitičari sugeriraju da ima puno spekulativnih razloga zašto to ide u tom smjeru, u smislu i velike neizvjesnosti.

“Mi činimo sve što je u našoj moći. Ne možemo utjecati na cijene na globalnim tržištima, ali sve što bude u našoj moći mi ćemo napraviti, da zaštitimo standard naših sugrađana i pomognemo gospodarstvu”, poručio je Filipović.