Hrvatska vlada poduprijet će uspostavu Hrvatskog memorijalnog središta Hrvata BiH u crkvi u Novoj Biloj koja je tijekom rata bila bolnica za tisuće ranjenika u središnjoj Bosni, najavio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izvijestio je u ponedjeljak HDZ-a BiH.

Tijekom obilježavanja obljetnice župe Svetoga Duha u Novoj Biloj predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović predstavio je inicijativu da tamošnja crkva, poznata kao crkva-bolnica iz Domovinskog rata, postane središnje mjesto posvećeno stradanju Hrvata u BiH.

“Siguran sam da ćemo brzo krenuti s realizacijom projekta tamo gdje smo spašavali živote hrvatskog naroda tijekom Domovinskog rata”, rekao je Čović kako ga citiraju iz HDZ-a BiH.

On je u ovome srednjobosanskom mjestu bio s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom branitelja Tomom Medvedom.

“Kao potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja s našim domaćinima uložit ćemo napor kako bi kroz Memorijalni centar trajno očuvali sjećanje na humanost koja je vidljiva ovdje više nego igdje drugdje”, rekao je Medved.

Oko 80.000 Hrvata Središnje Bosne bili su tijekom 1993. i početkom 1994. punih osam mjeseci pod opsadom snaga bošnjačke Armije BiH. Jedino mjesto u kojemu su izvođeni složeniji medicinski zahvati, uključivo operativne zahvate bilo je u Franjevačkoj crkvi u Novoj Biloj. Tamo je u tome razdoblju medicinski zbrinuto  3500 ranjenih vojnika i civila.