Novi mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Petar Palić naložio je ograničavanje broja vjernika i nošenje maski na misama u crkvama, dok se pričest dijeli isključivo na ruke kako bi se smanjilo širenje koronavirusa u Hercegovini koja je među najpogođenijima u BiH.

U okružnici dostavljenoj svećenicima i redovnicima te vjernicima biskup Palić je istaknuo kako se svakodnevno povećava broj zaraženih virusom SARS-CoV-2, te oboljelih i preminulih zbog čega je naložio nove mjere.

Na području dviju hercegovačkih biskupija do sada je ukupno oboljelo više od 8.000 osoba, a preminulo oko 130 od posljedica oboljenja od Covid-19.

„Dužnost je župnika i svakoga svećenika, ali i katehete u župnoj katehezi, da zahtijevaju od sudionika, kako misnih slavlja, tako i vjeronaučnih i drugih pouka, da upotrebljavaju maske. Isto tako, svaki svećenik pri podjeli bilo kojega sakramenta gdje se ne može osigurati propisani razmak, dužan je nositi masku“, navodi se u okružnici biskupa Palića.

Pri tome je dodao kako će se pričest, dok traje epidemija, dijeliti isključivo na ruke. Ispovijed će se prema novim uputama obavljati u većim prostorijama kako bi se osigurao fizički razmak, a u svim drugim slučajevima će se obavljati s maskama.

„Dok traje pandemija neka za vrijeme misnih slavlja ne pjevaju zborovi“, naložio je mostarsko–duvanjski biskup Palić.

Pozvao je župnike i vjeroučitelje da svoje aktivnosti vjeronauka usklade s propisima ministarstava obrazovanja, znanosti, kulture i športa.

(Hina)