Visoki upravni sud poništio je Odluku o nerazvrstanim cestama na području Karlovca i to je četvrta presuda tog suda koja poništava gradske akte, izvijestili su u ponedjeljak u Karlovcu saborska zastupnica Draženka Polović i gradski vijećnik Ivica Furač iz stranke Možemo.

Polović je ustvrdila da “gradska uprava uporno krši zakon, a onda to bespogovorno potvrđuju gradski vijećnici”.

“Svakoga puta upozoravamo da donose pravno neutemeljene odluke, no naša upozorenja nijednom nisu bila prihvaćena. Oni ne žele čuti niti opravdanu i konstruktivnu kritiku, što je najžalosnije”, rekla je.

Furač je dodao da će u utorak na sjednici Gradskog vijeća biti predložena nova Odluka o nerazvrstanim cestama te da je Visoki upravni sud u rujnu 2023. godine ukinuo odluku koja se tiče provedbe mjesnih izbora, a u svibnju te godine odluku o ostvarivanju prava za opremu novorođenog djeteta te odluku koja se odnosi na odobravanje postupka nabave javne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika.

“Na tom je sudu još desetak odluka koje čekaju ocjenu zakonitosti”, napomenuo je Furač.

Ustvrdio je da je problem u gradskoj upravi koja priprema akte, a onda ih dostavlja Gradskom vijeću na odlučivanje. “U gradskoj upravi zaposleno je više od desetak pravnika, Grad plaća usluge nekoliko odvjetničkih ureda. Ovakve propuste si zaista ne bi smio dopustiti. Postoji i odgovornost države. Nadzor nad zakonitošću općih akata koje donosi Gradsko vijeće trebalo bi provoditi nadležno ministarstvo po svom djelokrugu”, rekao je Furač.

Glavni problem pak vidi u stranačkom zapošljavanju i kadroviranju. “Kada je kod imenovanja bitna stranačka pripadnost, a kada su nebitni stručnost i radno iskustvo, to rezultira nesnalaženjem i kod pisanja prijedloga odluka koje se potom ukinu”, ustvrdio je.

Gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) kritizirao je Možemo jer nisu naveli da im je Visoki upravni sud i odbio neke prijave. “Nismo se niti žalili na presudu vezano za Odluku o nerazvrstanim cestama jer su naše službe također ustanovile da je treba prilagoditi novoj zakonskoj regulativi. Vijećnici su pozvani upozoriti ako smatraju da je nešto pogrešno učinjeno. Njihove primjedbe smo i do sada sagledavali, a to ćemo raditi i ubuduće. Politikanstvo im nije potrebno”, komentirao je Mandić.