Kiril Stremusov, zamjenik šefa južne ukrajinske regije Herson kojega su na tu dužnost postavili Rusi, poginuo je u srijedu u prometnoj nesreći, izvijestile su ruske državne novinske agencije.

Stremusov je bio jedna od najistaknutijih javnih ličnosti u ruskoj okupaciji Ukrajine. Često je koristio društvene mreže na kojima je objavljivao prilično agresivne postove, a posljednji se ondje pojavio u srijedu ujutro.

Novinska agencija TASS objavila je da je press služba šefa regije potvrdila informaciju o njegovoj smrti, no da su okolnosti pogibije nejasne.

Prošli je mjesec Rusija, uz južnu ukrajinsku regiju Herson pripojila još tri regije, nakon što je ondje, kako su ruske vlasti pojasnile organizirala referendume, no i Kijev i zapad su ih odbacili te ih smatraju ilegalnima.

Stremusov je redovito objavljivao video snimke na društvenim mrežama o stanju na bojišnici. Među njima su i one koje prikazuju njegovu vožnju u automobilu velikom brzinom.

U posljednje je vrijeme pozivao civile da se evakuiraju sa zapadne obale rijeke Dnjepar pred sve snažnijom ukrajinskom protuofenzivom pokrenutom s ciljem povrata teritorija koji su zauzele ruske snage u prvim danima rata.