Visoki kazneni sud (VKS) smanjio je s 14 na 11 godina kaznu zatvora Jozi Čabraji (33), osuđenom za ubojstvo 19-godišnjeg Marina Matijaša u lipnju 2014. godine ispred osnovne škole Bijači u Kaštel Novom, izvijestio je prizivni sud.

VKS je, ne navodeći identitete, izvijestio da je prvostupanjsku presudu s ponovljenog suđenja Čabraji preinačio prihvaćajući djelomično žalbu optuženika.

Prizivni sud je istaknuo da je Županijski sud u Splitu pravilno utvrdio olakotne okolnosti za Čabraju poput neosuđivanosti, mladosti prilikom počinjenja djela, smanjenu ubrojivost, iskazano žaljenje i obiteljske prilike. Međutim, VKS naglašava da je Čabraja s pravom isticao i doprinos Matijaša te njegovog društva spornom događaju, kao i da je Čabraja proglašen krivim zbog postupanja s neizravnom namjerom.

VKS je precizirao da je samom događaju prethodio fizički sukob Čabraja i Matijaša te da je potonji otišao kući i okupio društvo s namjerom da se potuku s Čabrajom, koji je također okupio svoje društvo i krenuo u ‘đir’.

Apelacijski sud ističe da je Čabraja, pri susretu s Matijašem i njegovim društvom, ispalio jedan hitac u smjeru Matijaša te ga pogodio u glavu, uslijed čega je preminuo u jedinici intenzivnog liječenja.

”Zato su neosnovani žalbeni navodi optuženika kojima ustraje u tezi da je postupao u nužnoj obrani. Optuženiku u trenutku pucanja nije prijetio nikakav napad, jer su žrtva i njegovo društvo samo raštrkano stajali i promatrali vozilo optuženika i osoba u njemu, neovisno o tome što su u rukama imali palice ili slične predmete”, navodi VKS.

Dvotjedni bijeg nakon presude u ponovljenom suđenju

Prizivni sud je izvijestio da je prvostupanjski sud pravilno ocijenio društvenu opasnost ovakvog kaznenog djela kao otegotno okolnost. No, dodaje da je sud pogrešno Čabraji uzeo otegotnim smrt jedne osobe te nošenje u uporabu pištolja jer su te okolnosti i činjenice sadržane u opisu i biću kaznenog djela za koje je Čabraja proglašen krivim.

”Zbog toga je VKS zaključio da je nešto blaža kazna u trajanju 11 godina prikladna ostvariti svrhu kažnjavanja u ovom konkretnom predmetu”, zaključio je apelacijski sud.

U prvom postupku, koji je okončan 2015. godine, osuđujućom presudom Čabraja je dobio 13 godina zatvora, no odluku je poništio Vrhovni sud te je zakazano novo suđenje.

Prema pisanju medija, Čabraja je u u međuvremenu pušten na slobodu te je na njega najmanje tri puta pokušan atentat, s time da je u nekoliko odvojenih incidenata bio propucan.

Kako se Čabraja nije pojavio na izricanju presude u ponovljenom suđenju početkom prošle godine, za njim je raspisana tjeralica, a policiji se predao nakon dvotjednog bijega.