Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u subotu da su se 66.224 Ukrajinca vratila iz inozemstva da se priključe borbi protiv ruske invazije koja je sada usredotočena na potpuno opkoljavanje prijestolnice Kijeva te drugog najvećeg grada Harkiva.

“Toliko se ljudi vratilo iz inozemstva u ovom trenutku da brani svoju zemlju od horde. To je još 12 borbenih i motiviranih brigada! Ukrajinci, nepobjedivi smo!”, poručio je Reznikov u online poruci.

Moskovska ofenziva ulazi u deseti dan uz zračnu potporu i rusku upotrebu visokopreciznog oružja, rekle su ukrajinske snage u izvješću objavljenom u subotu ujutro, prenosi dpa.

Rusija nastavlja napore da potpuno opkoli ukrajinski grad Kijev te istočni Harkiv, drugi najveći u zemlji, navele su ukrajinske oružane snage.

Ruski vojnici i dalje pokušavaju doći do administrativnih granica regija Lugansk i Doneck kako bi uspostavili kopneni koridor iz anektiranog Krima do separatističkih područja.

Obrana u Kijevu nastavlja odbijati “neprijateljsku ofenzivu” i nanositi gubitke napadačkim snagama, prema izvješću.

Ruske snage i dalje nastavljaju identificirati slabosti obrane južnoga lučkog grada Mariupolja, rečeno je.

Očekuje se da će treći krug pregovora između Ukrajine i Rusije u Bjelorusiji biti ovaj vikend.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da, premda su zadnji pregovori bili iznenađujuće konstruktivni, Ukrajina neće ispuniti teške zahtjeve Rusije.

Predsjednik Volodimir Zelenskij neće “napraviti ustupke koji bi na bilo koji način degradirali našu borbu koja se danas vodi u Ukrajini za teritorijalni integritet i slobodu”, istaknuo je.

U međuvremenu u Ukrajinu susjedne zemlje i druge zemlje Europske unije stalno stižu izbjeglice tražeći sigurnost od rata.

Prema procjenama UNHCR-A do petka je od rata pobjeglo više od 1, 25 milijuna ljudi.