Na 18. Međunarodnom pčelarskom sajmu, koji će se 4. i 5. veljače održati u Gudovcu kraj Bjelovara na više od pet tisuća četvornih metara grijanog prostora, predstavit će se više od 150 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Uz hrvatske, svoje proizvode i opremu za pčelarstvo predstavit će i pčelari iz još pet država, a najavljeni su i organizirani posjeti iz Hrvatske, ali i iz Slovenije i Austrije, istaknuli su organizatori.

Pčelarski sajam prošle je godine održan u sklopu Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma. Tada smo među pčelarima proveli anketu i pitali ih žele li da budu dio veće manifestacije, a gotovo jednoglasno oni su odlučili da se njihov sajam održava kao zasebna manifestacija, rekao je direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.

U sklopu Pčelarskog sajma održat će se i 9. izložba vina i vinogradarske opreme, na kojoj će se ocjenjivati stotinjak uzoraka vina iz svih krajeva Hrvatske, kao i 2. sajam vjenčanja.

Salaj je istaknuo kako je Pčelarski sajam najveći takav regionalni sajam, a posjetitelje očekuje predstavljanje najnovijih inovacija u pčelarstvu, kao i niz edukacija i događanja zanimljivih ne samo pčelarima, nego i brojnim ljubiteljima meda i ostalih zdravih pčelinjih proizvoda.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet također je istaknuo edukativnu komponentu Pčelarskog sajma.

“Posljednjih godina zbog pesticida, ali i klimatskih promjena, imamo sve više štete na pčelinjacima. Očekujemo da ćemo ove zime ostati bez 30 posto pčela, a željeli bismo da se ta brojka vrati na uobičajenih deset do 15 posto. Zato su edukacije važne”, objasnio je Kocet.

Istaknuo je kako i ovom prigodom žele upozoriti na problem plasmana i prodaje domaćeg meda, kao i na problem uvoza nekvalitetnog meda.