Više od 400 malih zboraša nastupilo na Zlatnoj harfi u Pitomači

6. svibnja 2018. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam Više od 400 malih zboraša nastupilo na Zlatnoj harfi u Pitomači


Više od 400 djevojčica i dječaka iz 15 dječjih zborova s područja Varaždinske biskupije sudjelovalo je na 18. festivalu i susretu dječjih zborova „Zlatna harfa” koji je u subotu 5. svibnja održan u župnoj crkvi Svetog Vida u Pitomači. Tema ovogodišnjeg festivala bila je „Hvalite Gospodina sva stvorenja”. Riječ je o tradicionalnom susretu dječjih zborova Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu i voditelja mo Anđelka Igreca te župe domaćina, predvođene vlč. Ivicom Puškadijom, st. i voditeljicom dječjeg zbora s. Emanuelom Pečnik, SMI.
Mo Igrec istaknuo je da je Zlatna harfa važan festival, budući da, pripremajući se za nastup, djeca uče pjevati i upoznaju crkvenu glazbu, a potom se na festivalu i zajedno raduju i druže. „Kad odrastu, ta djeca postat će članovi, a neki od njih i voditelji župnih zborova i aktivni članovi svojih zajednica, i tu je vrijednost ovakvih susreta”, istaknuo je mo Igrec.

Festival je započeo misom u župnoj crkvi koju je predvodio župnik domaćin, vlč. Ivica Puškadija, a koji je u homiliji malenim zborašima predstavio svece, između ostalih i svetog Vida, kao superheroje koji su se svojim djelima borili protiv lošega i životom proslavljali Isusa.

Liturgijsko pjevanje predvodio je domaći dječji zbor „Vitus” pod ravnanjem s. Emanuele Pečnik, a zboru su se glasnim pjevanjem pridružili i maleni zboraši iz preostalih 14 zborova.

Nakon mise, mo Igrec otvorio je 18. Zlatnu harfu, a uz domaći dječji zbor „Vitus”, na festivalu su s po jednom pjesmom nastupili i dječji župni zborovi “Sveti Marko” iz Selnice, “Sv. Lovro” iz Cirkovljana – župa sv. Jakoba, Prelog, “Božji prijatelji” iz Vratišinca, “Sveti Benedikt” iz Kloštra Podravskog, “Isusovi Prijatelji” iz Podravskih Sesveta, “Ribari Sv. Jakova” iz Preloga, “Runolist” iz Kneginca, “Mihael” iz Sračinca, Dječji zbor župe sv. Nikole iz Čakovca, “Križići” iz Kotoribe, “Cvjetići svetog Antuna” iz Čakovca – Jug, Dječji zbor župe sv. Jelene Križarice, Šenkovec, “Lahori” iz Sv. Ilije i “Glas nebeski” iz Ludbrega.

Nakon glazbenog dijela, susret je nastavljen okrjepom, zanimljivim radionicama i igrom svih sudionika. Domaćini su zahvalili svim zborašima na dolasku u Pitomaču i čestitali im na nastupu, a mo Igrec i župnik Puškadija uručili su zborovima i njihovim voditeljima prigodne zahvalnice.
Iduća, 19. Zlatna harfa bit će održana u župi svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

ika.hr