Hrvatska udruga Carla Orffa završila je treću ovogodišnju radionicu na imanju Ksenija Burić u selu Vinkovcu (općina Preseka) – nedaleko Vrbovca.
Udruga je utemeljena 2002., a već treću godinu zaredom organizira višednevne ljetne škole pod imenom Sound of Garden. Škola je namijenjena prije svega muzičkim pedagozima i praktičarima – odgajateljima, učiteljima, profesorima, koji se žele upoznati sa ovim specifičnim pristupom u glazbenoj pedagogiji.

Radionice vode završeni edukatori s Carl Orff instituta u Salzburgu. Tako su do sada radionice vodili edukatori iz Južne Koreje, Španjolske, Rusije, Kolumbije, a na imanju su gostovali i stručnjaci iz Izraela, Bugarske, Poljske, SAD, Šri Lanke, Irana. Radionicu, čiji je rad završio prigodnim programom proteklog vikenda, vodila je Jessika Lampi s krajnjeg sjevera Finske, iz mjesta Inari.

ljetna skola vinkovec1

Ksenija Burić, akademska pijanistica i doktorica znanosti, vlasnica je privatne muzičke škole u Zagrebu. Ova ugledna pedagoginja svoj pedagoški rad temelji na pristupu Carla Orffa koji, pojednostavljeno, drži da se glazba usvaja poput materinjeg jezika – slušanjem i oponašanjem.

Ksenija Burić doktorirala je muzikoterapiju i jedna je među tek nekoliko formalno obrazovanih muzikoterapeuta u Hrvatskoj. Budući da radi uglavnom s djecom s posebnim potrebama i to na autističnom spektru , svoje edukacijo-terapijsko imanje u Vinkovcu izgradila je kao mjesto gdje će djeca i njihovi roditelji moći dolaziti i obaviti potrebne terapije, a pritom se osjećati ugodno u prirodnom okružju malog prigorskog sela.

Dragan Vicković/prigorski.hr