Odjelu pedijatrije Opće županijske bolnice Vinkovci u četvrtak je predan aparat za mjerenje glukoze iz kapilarne krvi (HbA1c) koji će biti korišten za praćenje zdravstvenog stanja oboljelih od dijabetesa tipa 1, a kupljen je sredstvima Vukovarsko-srijemske županije.

Aparat  za Odjel pedijatrije županija je kupila na inicijativu Udruge mladih oboljelih od dijabetesa „InŽulini”.

Po riječima pedijatrice Odjela pedijatrije vinkovačke bolnice Helene Karnaš, aparat će omogućiti nalaz krvi onoga trenutka kada dijete dođe na kontrolu.

„Na licu mjesta onda možemo razgovarati o stupnju kontrole, o bolesti, o tome je li stanje dobro, trebamo li nastaviti tako ili nešto promijeniti i popraviti. Inače, nakon pretraga u laboratoriju rezultate bi imali dan, dva kasnije, ovako ih imamo odmah”, pojasnila je Karnaš.

Ravnatelj bolnice Krunoslav Šporčić kazao je kako će uređaj značajno doprinijeti kvaliteti i jednostavnosti praćenja djece s dijabetesom.

„Bit će korišten u dobroj kvaliteti zdravstvene zaštite kako bi djeci koja su, nažalost, u ranoj dobi oboljela od dijabetesa pomogli da žive što normalnije i budu jednaki kao svi njihovi zdravi vršnjaci”, rekao je.

Primopredaji uređaja nazočan je bio i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

“Uz stručno vođenje ravnatelja i liječnika na pedijatriji pri kupovini aparata, mislim da smo učinili dobru stvar za naše najmlađe. Vukovarsko-srijemska županija uvijek je tu za pripomoći, posebice kada su u pitanju ovako plemenite i korisne inicijative”, poručio je Dekanić.

Tajnica udruge “InŽulini” Karolina Žaper kazala je kako udruga okuplja djecu i mlade oboljele od dijabetesa i njihove roditelje s područja Vukovarsko-srijemske županije, a trenutačno ima 71 člana od kojih je 35 djece u dobi do 22 godine starosti.

“Ovaj aparat znatno će olakšati djeci jer neće imati stres i traumu kad idu na kontrolu, neće se morati bosti u venu, nego u prstić, kao što to rade u svakodnevnom životu. Kako se naša djeca liječe u vinkovačkoj bolnici, s liječnicom Karnaš prepoznali smo potrebu kupnje aparata i usudili se poslati zamolbu županu. On je tu inicijativu prepoznao i odobrio sredstva za kupnju aparata na čemu smo izuzetno zahvalni”, kazala je Žaper.