Napokon se Vinkovačke jeseni vraćaju u „staro normalno”. Tradicijsko bogatstvo sjat će u punom sjaju od 9. do 18. rujna kada će Vinkovcima odzvanjati zvuci tamburice i pocikivanje snaša, a cijeli svijet vidjet će što to u ranu jesen ima ispod zlatno  slavonskog sunca.

Nešto više od dva mjeseca ostalo je do početka jedne od najveće tradicijske manifestacije u ovom dijelu Europe. Epidemiološke mjere su popustile, organizatori bruse posljednje detalje i poručuju – Dođite nam u Vinkovce! Dođite na Vinkovačke jeseni!

„Običaj je da početkom ljeta uputimo naše građane i njihove goste u sve što smo pripremili u ovoj olimpijadi tradicijske kulture, kada Vinkovci na deset dana postaju centar svijeta. Vjerujem da će Vinkovčani biti najbolji domaćini i da ćemo, nakon dvije godine korone, uživati u najljepšoj manifestaciji do sada”, rekao je danas predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Ivan Bosančić.

Srce Šokadije kucat će i ovoga puta kroz folkloraše koji u petak 9. rujna otvaraju Županijsku smotru folklora. Kako je najavio tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković, do 15. rujna nastupiti pedesetak KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije, a sve je spremno i za Dječje jeseni 10. i 11. rujna kada će na starom mjestu – na Trgu Vinkovačkih jeseni biti održani Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina i Mimohod dječjih folklornih skupina u kojemu će prodefilirati 2500 malih nasljednika višegodišnje tradicije.

„Prikazat ćemo bogatstvo, ali i budućnost Vinkovačkih jeseni. Tradicija je nešto što ovdje živi i trajat će dokle god je nas”, istaknuo je Đurković dodavši još kako je 16. rujan rezerviran za Svečanost otvorenja uz izravni prijenos, dan poslije za početak Državne smotre izvornog Hrvatskog folklora, a nedjelja za Svečani mimohod s preko 75 KUD-ova i 30 zaprega. „Nadam se kako će svima biti lijepo ovako kako i najavljujemo, da će svaki gost pronaći nešto u čemu će uživati, da iz Vinkovaca ode s lijepim uspomenama te da se nagodinu ponovno vrati”, dodao je.

Bogata će biti gastronomska ponuda uz restoran na Slavonskom sokaku, lovce i njihov čobanac, a vinska karta nikad bogatija uz nezaobilazni Vinski šor. Prošle godine dodan je sadržaj za djecu, a Dvorište ideja u lapidariju Gradskog muzeja i ove će godine biti spremno svih deset dana. Novost ove godine je Bircuz u kojemu će gosti doživjeti pravi slavonski autohtoni sadržaj u izvornom ambijentu, uz rakiju, likere, vino, prirodne sokove, kruh i mast, domaću šunku, kulen i sireve.

Marija Liščić Drmić, pročelnica Odjela za kulturu i turizam, u zabavnom je dijelu najavila Nedu Ukraden, Slavonske Lole, Mineu, Lidiju Bačić, TS Fijaker, Bosutske Bećare, Tamburaše na sokaku (od 9. do 18.9.), Hercensluš, TS Dike, Tamburaše za dušu, Najbolje Hrvatske tamburaše i za kraj – Petra Grašu.

„Svake godine dajemo naglasak na zabavni dio i u njega ulažemo sve više. Koristim priliku i pozivam sve da dođete na Vinkovačke jeseni, da uživate i osjećate se kao kod kuće”, zaključila je Liščić Drmić.

Koliko svi zajedno živimo za Vinkovačke jeseni govori nam i to kako je u jednom danu nakon objave Javnog poziva za najam prodajnih prostora zakupljeno 20 kućica i 27 štandova pa ako želite biti dio ove priče – malo je vremena preostalo. Malo je vremena do trenutka kada će Vinkovci postati još ljepši, kada će ponovno pokazati svoje gostoljubivo srce i ispisati još jednu jesensku baladu.

Dođite nam, nek’ nas ima, pod lampom u Vinkovcima, poručili su.

unnamed (32)